TOP

Zomerseizoen verloopt moeizaam

De cijfers van de Mitex Modemonitor laten voor de mannenmodebranche, over het afgelopen half jaar, een omzetdaling van 7 procent zien. De eerste winteritems verkopen wel al goed.

“Er is veel actiematig gedaan, maar uiteindelijk is er fors minder verkocht”, zegt voorzitter van Mitex, Jan Meerman, maandag tijdens een presentatie van de halfjaarcijfers. “Je ziet in mannenmode een verschuiving van formeel naar casual en het kan zijn dat de ondernemers daar nog niet voldoende op geanticipeerd hebben. Ondernemers in dit segment zijn te weinig veranderingsgezind. Zij moeten meegaan in verandering anders denk ik dat ze dit najaar weer achteruit gaan.”

 

Op dit moment hangen de winkels nog vol met afgeprijsde zomerartikelen, zo blijkt uit mijn winkelbezoek gistermiddag in Den Haag. Bij de mannenmodeketen Society Shop en de zelfstandige mannenmodezaak Eduard Pelger liggen stapels overhemden. Verkopers van de winkels geven aan dat het een slecht zomerseizoen was. Waar het aan ligt is onduidelijk: ‘Misschien het slechte zomerweer, of het wantrouwen van de consument in de Nederlandse economie?’, reageren zij. Gelukkig is er ook nog positief nieuws te melden. De wintercollecties lopen erg goed, vooral jassen vliegen als warme broodjes over de toonbank.