TOP

Zara onder vuur vanwege ‘racistisch beleid’

Een rapport van The Center for Popular Democracy zorgt voor veel heisa bij Zara. Het Spaanse modehuis zou racistische medewerkers hebben in de Amerikaanse filialen.

The Center for Popular Democracy (CPD) in Amerika heeft een rapport uitgebracht waarin staat dat medewerkers van de Amerikaanse filialen van Zara een racistische manier hebben van het volgen van verdachte klanten. Wanneer er namelijk een klant de winkel in komt die verdacht lijkt, wordt deze persoon door het personeel gelabeld als ‘speciale bestelling’. Een van de medewerkers of een manager wordt vervolgens gevraagd deze persoon te volgen. Halverwege het onderzoek van CPD – dat duurde van februari tot april 2015 – veranderde de benoeming van ‘speciale bestelling’ naar ‘klantenservice’.

Getinte klanten worden gelabeld

Aan 251 Zara-medewerkers uit verschillende filialen in New York werd gevraagd of dit beleid daadwerkelijk wordt aangehouden. Maar liefst 57 procent van de ondervraagden bevestigen de speciale labels die de verdachte personen kregen. Hiervan zei 46 procent dat met name donkere of getinte klanten zo werden genoemd, 43 procent van de medewerkers kende de termen niet of wilde de vraag niet beantwoorden.

Zara ontkent

De woordvoerder van Zara USA ontkent in alle toonaarden. Hij vertelt aan Fashionista.com: “De dingen die gezegd worden in het rapport zijn opgesteld met bijbedoelingen, niet vanwege feitelijke discriminatie of mishandeling. Zara USA gelooft dat de claims die gemaakt worden in het rapport niet kloppen met de bedrijfscultuur en de ervaringen van de 1.100 Zara-medewerkers in New York City en de 3.500 in de hele Verenigde Staten.”

Racisme

Dit is niet de eerste keer dat Zara wordt beschuldigd van racisme. Zo kwam er vorig jaar een shirt uit met de tekst ‘white is the new black’. Nog geen twee weken later kreeg de weer een beschuldiging naar zich toe over een kindershirtje met een ‘Davidster’ erop. Verder heeft een van de medewerkers het bedrijf aangeklaagd omdat hij ontslagen zou zijn omdat hij Joods, Amerikaans en homo is.