TOP

Zaak tegen Belgische outletstores

De Belgische brancheorganisatie Mode Unie wil een zaak beginnen tegen outletstores. Sommige outletwinkels verkopen, naast oude collecties, ook nieuwe collecties voor een lage prijs wat leidt tot oneerlijke concurrentie.

Luc Ardies, directeur van de Mode Unie die staat voor de zelfstandige modedetailhandel, zegt een zaak te willen beginnen tegen outletstores die niet alleen ‘afdankertjes’ verkopen maar ook nieuwe collecties tegen een lage prijs. Volgens hem leidt het tot oneerlijke concurrentie met reguliere winkels. Het Belgische discussieprogramma ‘Volt’ deed afgelopen woensdag undercover onderzoek waaruit blijkt dat winkeliers van outletstores stickers met ‘slightly imperfect’ op goede artikelen plakken zodat zij het voor een lagere prijs kunnen verkopen. Daarnaast hebben sommige outletwinkels ook nieuwe collecties die ook in reguliere winkels liggen maar dan goedkoper.

Dwangsom
Ardies vertelt Textilia dat hij heeft gesproken met de Belgische Minister van Economie. Er komt een uitvoerig onderzoek naar wat er precies gaande is met de outletwinkels (op welke manier is de kleding in de outlet gekomen, hoe komen ze aan de prijzen, etc.). Als het dossier af is, kunnen er maatregelen komen. Ardies vindt dat er meer moet gebeuren dan “alleen een onderzoek met een boete die toch niet betaald wordt. De Minister van Economie heeft de mogelijkheid om een dwangsom uit te spreken. Met zo iets boven hun hoofd, denken de mensen achter de outletstore wel twee keer na.”