TOP

Oprichter Primark overleden, Gerry Weber verkoopt Hallhuber en groen licht voor bouw outlet Zevenaar


Artur Ryan, de oprichter van modeketen Primark, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Verder: Gerry Weber verkoopt dochtermerk Hallhuber, aannemer Volker Wessels mag beginnen met de bouw van Fashion Outlet Zevenaar en Detailhandel Nederland maakt zich zorgen om de oneerlijke concurrentie van niet-Europese webshops. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 9 juli.

Primark-oprichter Arthur Ryan (83) overleden

Artur Ryan, de oprichter van modeketen Primark, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft NRC Handelsblad. De Ierse zakenman stierf na een kort ziekbed, melden de BBC en The Irish Times. In vijftig jaar tijd bouwde Ryan zijn bedrijf uit tot een budgetkledingimperium met een miljardenomzet. Kritiek kreeg de keten onder meer vanwege slechte omstandigheden in zijn fabrieken. Ryan richtte Primark in 1969 op, nadat de rijke Brits-Canadese Weston-familie hem had gevraagd in Ierland een winkelconcept met goedkope kleding in de markt te zetten. De zaak ging Penneys heten, een naam die ze in Ierland nog steeds draagt. Daarbuiten moest een andere naam worden bedacht, omdat de naam Penneys al geclaimd was door een ander bedrijf.

Gerry Weber verkoopt dochtermerk Hallhuber

Investeerder Robus Capital Management heeft een meerderheidsbelang genomen in modemerk Halluber, het dochterbedrijf van Gerry Weber. Dat meldt Retailtrends. Gerry Weber verkoopt het modemerk als onderdeel van de herstructurering waar het Duitse bedrijf sinds begin dit jaar aan werkt. Eerder werd al een overbruggingskrediet van tien miljoen euro verstrekt voor Hallhuber, om de bedrijfsvoering van het dochtermerk te waarborgen. Daarmee werd het merk ook in de verkoop gezet. Gerry Weber blijft voor twaalf procent aandeelhouder van Hallhuber en ontvangt voor de verkoop 500 duizend euro van de investeerder.

Reportage: Parool ging naar Off_South

Terwijl in de Rai een ‘enorme modetoestand’ aan de gang is, stapt Schuim-verslaggever Hans van der Beek (Parool) op de maandag van Modefabriek binnen bij het nieuwe side-event Off_South. Uit zijn verslag: “Bij de gastenbalie leer ik dat het Off_South speciaal is voor sport, urban, denim en new classic, dus net even een andere vibe, geen aparte hoeken in een grote hal, maar gewoon een open ruimte met kledingrekken. Ik moet maar gewoon rondlopen, dan merk ik het vanzelf.”

Zorgen om oneerlijke concurrentie en import van producten via niet-Europese webshops

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de negatieve gevolgen van de alsmaar stijgende aankopen via buitenlandse, niet-Europese webshops. Dat schrijft de organisatie op zijn website. De belangenbehartiger van ruim 100.000 winkeliers in Nederland vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Dit staat in het rapport ‘Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers’ dat Detailhandel Nederland in samenwerking met Thuiswinkel.org heeft geschreven.

Internationale webreuzen als Amazon betalen in Europa minder belasting en zijn niet gebonden aan de regels waar ‘gewone’ bedrijven wel aan moeten voldoen. Vorig jaar trok ondernemer Eric van Rosmalen (Interfashion) al aan de bel en riep hij de overheid in een serie brandbrieven op tot actie. Lees hier de reactie van Inretail en Ondernemend Nederland. “De positie van het MKB moet versterkt worden.”

Start bouw van Fashion Outlet Zevenaar mogelijk, omgevingsvergunning is onherroepelijk

Op 18 april 2019 heeft de gemeente Zevenaar de omgevingsvergunning voor de bouw van Fashion Outlet Zevenaar afgegeven. Dat meldt bouwer Volker Wessels in een persbericht. Nu de inzagetermijn verlopen is en er geen bezwaren zijn ingediend kunnen de voorbereidingen om de start van de bouw van Fashion Outlet Zevenaar ook officieel beginnen. Fashion Outlet Zevenaar wordt 17.600 m² (inclusief supermarkt) groot en zal meer dan 2.300 parkeerplaatsen krijgen.

Foto: Xmate09/CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons