TOP

Winkeliers in problemen door recordkrapte op de arbeidsmarkt

Op zoek naar personeel? Dat hebben veel ondernemingen met elkaar gemeen, want de krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender. Er staat een recordaantal vacatures open: 451 duizend, waarvan meer dan 40.000 in de detailhandel.

Foto: Charles Deluvio via Unsplash

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100 (zie grafiek). De toegenomen krapte is het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59 duizend) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32 duizend). Het aantal banen nam toe met 127 duizend naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen.

Recordaantal openstaande vacatures

Het aantal openstaande vacatures stijgt snel. Eind maart waren er 451 duizend vacatures, 59 duizend meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. Hiermee is de toename sterker dan in de twee kwartalen ervoor en wordt het record van het vorige kwartaal (392 duizend) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (90 duizend), de zakelijke dienstverlening (74 duizend) en de zorg (61 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Eerder dicht of helemaal niet open

De krapte op de arbeidsmarkt geldt voor alle bedrijfstakken en is ook in de detailhandel steeds meer zichtbaar. Winkels gaan vaker noodgedwongen eerder dicht of helemaal niet open omdat er geen personeel te krijgen is. Dat zeggen Jan Meerman van Inretail en Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) tegen Nu.nl. “Steeds meer winkels gaan eerder dicht: bijvoorbeeld om zes uur ‘s avonds in plaats van acht uur. Dat zien wij vooral terug bij de middelgrote ondernemingen”, aldus Peters.

Momenteel staan er in de retail meer dan 40.000 vacatures open. Volgens Meerman krijgen winkeliers ongeveer vijf tot tien procent van de vacatures niet ingevuld. “Maar dat is niet het enige probleem. Zij hebben ook grote moeite om hun mensen te behouden. Er is enorme concurrentie tussen verschillende sectoren en iedereen vist in dezelfde vijver. Daarmee verschuift het probleem zich.” Die vijver wordt door de toenemende vergrijzing – de echte boosdoener, zeiden experts hier recent op schoenvisie.nl over – steeds kleiner, en de strijd om personeel steeds heviger.

Lees ook: Help, personeel gezocht! Hoe je in een krappe arbeidsmarkt tóch goede mensen vindt

De vraag is of mode- en schoenenretailers in die concurrentiestrijd genoeg te bieden hebben; de lonen zijn immers niet erg hoog. Wat ook meespeelt is dat het vak van winkelverkoper aan status heeft verloren, stelde sectoreconoom Gerarda Westerhuis van ABN Amro in dat artikel. “Nederlanders willen hun kind het liefst op de universiteit hebben. Ik kan me voorstellen dat de retail-opleidingen, die vaak meer op het mbo zijn gericht, daardoor moeite hebben met het vinden van nieuwe aanwas. En de retail zelf dus ook.” Dat modewinkels de afgelopen anderhalf jaar veelvuldig in de media kwamen als een van de door de coronacrisis zwaarst getroffen sectoren, heeft qua beeldvorming ook niet geholpen.”