TOP

Veel problemen bij Mulberry

De ceo van Mulberry is per direct opgestapt, er is geen hoofdontwerper en het modehuis heeft al meerde winstwaarschuwingen afgegeven. Het zijn lastige tijden voor het Britse label.

Mulberry nam Bruno Guillon twee jaar geleden in dienst. Guillon wilde het Britse modehuis transformeren in een wereldwijd succesverhaal, maar dat pakte totaal verkeerd uit. Oud-ceo Godfrey Davies neemt voorlopig zijn positie in.

Transformatie
Guillon wilde het merk exclusiever maken. De voormalig ceo besloot om de kwaliteit van het leer te verbeteren en de prijzen van de tassen te verhogen. Ook opende Mulberry onder zijn leiding meer winkels in het Verre Oosten om de rijke Aziatische klanten te bedienen. De gevolgen voor Mulberry waren groot: het merk moest meerdere winstwaarschuwingen afgeven en de waarde van de aandelen daalde met 67 procent. Volgens The Guardian maakte de voormalig ceo de fout om Mulberry te willen redden, terwijl het modehuis helemaal niet gered hoefde te worden.  

Meer problemen
In juni 2013 stapte de hoofdontwerper Emma Hill op. Haar visie kwam niet overeen met de strategie van Guillon en na onenigheid met het management besloot ze te stoppen. Hill ontwierp sinds 2007 voor Mulberry en bedacht onder meer samenwerkingen met Alexa Chung en zangeres Lana del Rey. Vooral de Alexa Bag deed het goed: een model geïnspireerd op de stijl van presentatrice Alexa Chung. Er is nog steeds geen opvolger gevonden voor Hill. Het Britse modehuis heeft daarom de show voor dit najaar tijdens London Fashion Week afgezegd.

Betere tijden
Toen Bruno Guillon twee jaar geleden werd aangenomen waren het glorieuze tijden voor het Britse modehuis. Dankzij de jaarlijkse winst die meer dan verdrievoudigd was werd Mulberry in 2012 uitgeroepen tot het ‘best presterende modebedrijf’. Volgens Bloomberg groeiden de aandelen van het merk met 526 procent. In de hoop deze goede tijden weer te doen herleven lanceerde Mulberry vorige maand een nieuwe tassencollectie met het Britse model Cara Delevinge.