TOP

V&D is dicht, onderhandelingen gaan wel verder

De deuren van de warenhuizen van V&D zijn maandag en dinsdag dicht. De curatoren hebben in een brief aan de verhuurders om uitstel gevraagd om verder te onderhandelen over een doorstart of overname. Personeel van V&D Rotterdam heeft volgens het AD te horen gekregen dat de overname door Cool Investments niet doorgaat.

Hoewel er verleden week nog werd gezegd dat er afgelopen weekend duidelijkheid zou komen over de toekomst van de warenhuizen, blijft het nog even spannend rond V&D. Volgens de curatoren is de ‘totaliteit van de aanbiedingen nog niet van dien aard dat dit puzzelstuk op zijn plaats valt’, meldt onder meer Nu.nl.

 

‘Anderhalve maand dicht’

 

De woordvoerder van de curatoren, Edwin van Wijk, zegt tegen de Volkskrant dat de 62 vestigingen van V&D langer gesloten blijven dan tot en met dinsdag, minstens anderhalve maand. Als er een doorstart komt onder ondernemer Roland Kahn van Cool Investments zal er toch nog veen moeten worden geregeld om dat mogelijk te maken. Kahn zal onder meer personeel in dienst moeten nemen en de schappen vullen met artikelen. Daar gaat tijd overheen.

 

‘V&D Rotterdam definitief op slot’ 

 

Volgens het AD heeft het personeel van de vestiging in Rotterdam te horen gekregen dat de overname door Roland Kahn niet is gelukt. Het is nog niet duidelijk of dat geldt voor dat filiaal of voor alle vestigingen.

 

De zes weken die de warenhuizen van V&D – dat op oudjaarsdag op de fles ging – open zouden blijven, zijn voorbij. De komende twee dagen worden gebruikt om de winkelvoorraden te inventariseren. De werknemers worden tot en met dinsdag doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV. Daarna komen ze in de WW terecht.

 

Moeite geld bij elkaar te krijgen

 

Volgens de curatoren is er wel vooruitgang geboekt tijdens het intensieve overleg van afgelopen weekend. Het Financieele Dagblad schrijft dat er nog wat moet worden opgelost rond een ingewikkelde combinatie van de financiering en overeenkomsten met de verhuurders. Een bron van de krant die dicht bij de onderhandeling is betrokken, zegt dat Kahn moeite heeft om geld bij elkaar te krijgen.

 

Onvoldoende 

 

De curatoren hebben de voorkeur om V&D in zijn geheel door te starten, met de merknaam, de inboedel en de huurcontracten. Daarover onderhandelt Kahn al een paar weken exclusief met de curatoren. Hij wil met minimaal 35 filialen doorstarten. Hiervoor moet hij overeenstemming bereiken met de verhuurders van de winkelpanden. Die verhuurders konden uiterlijk zondagavond het huurcontract getekend terugsturen, maar het AD weet te melden dat daar onvoldoende top-V&D’s tussen zaten. 

 

Meer vertrouwen

 

Er is nog een andere kaper op de kust, het Canadese Hudson’s Bay (HBC). Dit winkelconcern wil de panden van V&D hebben om er zijn eigen warenhuisketen in vestigen. De Canadezen onderhandelen direct met de vastgoedeigenaren, waaronder verzekeringsmaatschappijen, vastgoedpartijen en pensioenfondsen. De vastgoedartijen zouden meer vertrouwen hebben in HBC dan in Kahn, omdat de Canadezen ervaring hebben met grote warenhuizen.