TOP

V&D: erop of eronder [update] *

Het wordt een spannende week voor V&D. Vandaag een kort geding, morgen overleg met verhuurders in aanwezigheid van eigenaar Sun Capital. Valt een faillissement nog af te wenden?

V&D heeft op het laatste moment toch nog een deel van de huur voor vier panden betaald. De eigenaar van deze panden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen dreigde de huur mis te lopen door de geldproblemen van V&D en zou dinsdagmiddag in een kort geding voor de Amsterdamse rechtbank ontruiming eisen.

Het kort geding gaat ondanks de betaling door. In de Volkskrant legt Nechemja de Bruijn van IEF uit: “De betalingen betroffen 100 procent van de huurfactuur met betrekking tot het pand in Amsterdam en een beperkt deel (minder dan de helft) van de verschuldigde huurpenningen inzake de panden in Den Haag, Nijmegen, Maastricht en Utrecht. Ten aanzien van de overige acht door IEF Capital aan V&D verhuurde panden heeft IEF Capital echter niets van V&D ontvangen.”

Op 6 februari om 12 uur zal de rechter uitspraak doen in het kort geding.

Faillissement?

Dinsdagavond vond er overleg plaats tussen de directie van V&D en twintig verhuurders. Eigenaar Sun Capital zal hierbij ook aan tafel zitten. Lopen de huuronderhandelingen op niets uit dan vraagt V&D mogelijk woensdag faillissement aan.

Het CBS kwam vanochtend niet geheel ontoevallig met cijfers over de huisvestingskosten in de detailhandel. Schoenen- en kledingwinkels blijken met 10 tot 14 procent van de omzet relatief veel huur te betalen. Het gemiddelde ligt op 5 procent.

Warenhuizen zouden gemiddeld 7 procent van hun omzet aan huisvestingskosten kwijt zijn: nog altijd hoger dan het gemiddelde. V&D wil nu een structurele huurverlaging en een huurvrije periode van vier maanden.

“Grote concessie”

Maree Elizen van Elizen Vastgoed, eigenaar van de V&D-onderkomens in Deventer en Apeldoorn, zegt in de Volkskrant dat ze de afloop van het overleg niet wil voorspellen. “Stel dat uw baas op 20 januari ineens laat weten dat u vanaf 1 februari vier maanden geen salaris krijgt en daarna de helft. Dat accepteert u ook niet.”

Voor V&D is het de ‘week van de waarheid’. Van alle kanten ondervindt de warenhuisketen weerstand tegen de maatregelen die het wil nemen om weer financieel gezond te worden. Hoewel alle stakeholders, in de woorden van de interim-ceo Don Roach, “grote concessies moeten doen om het voortbestaan van de winkelketen te waarborgen”, is er van alle kanten verzet.

Mocht de warenhuisketen de huurverlaging niet voor elkaar krijgen, dreigt een faillissement. Eigenaar investeringsmaatschappij Sun Capital wil alleen een investering doe van 40 miljoen euro als alle betrokken partijen, waaronder ook de banken, consessies doen.

‘Uitstel executie’ 

Volgens Property.nl zinspeelt V&D bewust op een faillissement om zo te krijgen wat het wil. Roach zou in een brief spreken van een kritisch punt. Dat banken V&D geen geld meer willen lenen, is volgens een woordvoerder “ incorrectie informatie”.

Retaildeskundige Cor Molenaar noemt faillissement de enige optie voor V&D. Tegen de NOS zei hij dat de kans klein is dat de kosten voor de winkelketen omlaag gaan. De investering van 40 miljoen van Sun Capital noemt hij ‘uitstel van executie’.

Ook zal V&D zijn strategie moeten aanpassen op de huidige markt, zegt Molenaar tegen de NOS. “Wij zijn door de crisis, de recessie en doordat we zijn gaan sparen, anders gaan kopen. Wij vinden V&D gewoon niet leuk meer en daar hebben ze niet op ingespeeld.”