TOP

Trenddag: Volker Ketteniss (WGSN) over mannenmodetrends winter 2016/2017 *

Mannenmodeforecaster Volker Ketteniss van het internationale trendplatform WGSN gaf tijdens de trenddag van Textilia op 2 november zijn visie op de mannenmode van winter 2016/2017. Industriële invloeden, oversized silhouetten en vakmanschap zijn enkele termen die hij aanstipte in zijn visuele presentatie.

Volker Ketteniss, mannenmode-forecaster van WGSN, deelde zijn presentatie op in vier grote trends: 

Artisan

Deze trend draait om klassieke mannenmode, waarin authenticiteit en vakmanschap centraal staan, maar dan niet zoals de vintage geïnspireerde heritage-trend die we voorheen zagen. We gaan veel oversized silhouetten en working class invloeden zien, zoals de wijde double breasted-jas. Andere kledingstukken die bij deze trend horen zijn het shirt jacket, de broek met taps toelopende pijpen en het corduroy pak.

Remaster

Dramatische silhouetten met veel volume, rijk bewerkte stoffen en donkere kleuren, die vanaf een 17de eeuws schilderij lijken te komen. We zien veel contrasten samenkomen in een outfit, zoals klassiek en futuristisch. Onder meer het quilted overhemd, de coltrui en de cangoule zijn kledingstukken die een grotere rol gaan spelen. 

Elemental

Aan de ene kant draait dit om het buitenleven met de wilde natuur als grote inspiratiebron. Aan de andere kant zijn key woorden cocooning, ‘inner calm’ en comfort. Zachte materialen, luminescerende stoffen en smart-casualwear worden steeds belangrijker. Het kleurenpalet bestaat uit verschoten pastels en smokey grijze tinten. Het relaxte, double-breasted-pak, premium joggers en soft belted jacket gaan we veel zien.  

Offbeat

Voor deze trend is de kunstwereld van New York in de jaren zeventig en tachtig de grootste inspiratiebron.  Kunstenaar Jean-Michel Basquiat is een belangrijk stijlicoon. De mode is jong, energiek en opvallend. Zo zien we veel geruite overhemden met een grafische look, . windowpane-dessins en puffa jackets met opvallende prints.

Meer lezen over deze trends? Begin januari 2016 verschijnt de mannenmodespecial van Textilia met een uitgebreide trendanalyse voor het winterseizoen 2016/2017. Neem hier een abonnement op de print-editie.