TOP

Toekomst V&D hangt aan een zijden draadje * [update]

Als werknemers, verhuurders en banken geen financieel offer willen brengen voor V&D, dan wil eigenaar Sun Capital geen geld meer in de warenhuisketen steken. Betekent dit het einde van V&D?

Woordvoerder Ellie Fixter van Sun’s communicatiebureau zegt tegen RTL Z dat ze alleen bereid zijn om verdere investeringen in het bedrijf te doen, als V&D van alle belanghebbenden de concessies krijgt, die het nodig heeft.”

In een latere mail schrijft ze: “We benadrukken dat alle belanghebbenden, waaronder aandeelhouders, kredietverschaffers, werknemers en huisbazen, hun rol moeten spelen in de herstructurering van het bedrijf, om de toekomst veilig te stellen.”

Rechtszaken voorbereid

Hiermee doelt ze op het loonoffer van 5,8 procent voor de werknemers, een huurstop van vier maanden en een structurele huurverlaging en soepeler kredietvoorwaarden van banken. Maar of V&D aan de voorwaarden kan voldoen is de vraag.

FNV Handel maakte vanmiddag bekend dat ze V&D “sommeert om alle eenzijdig voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten met werknemers, zoals het loonoffer, uiterlijk woensdag 4 februari in te trekken”. Gebeurt dit niet dan stapt de bond naar de rechter.

Niels Suijker, bestuurder FNV Handel: “De afgelopen drie dagen hebben ruim 340 leden werkzaam bij V&D onze bijeenkomsten bezocht. Zij zijn vrijwel unaniem van mening dat de grote verslechteringen die V&D door wil voeren onacceptabel zijn. Menig werknemer gaat er fors meer dan 10% op achteruit. Daarbij is er geen enkele garantie dat dit zorgt voor behoud van werk in de nabije toekomst en het heeft voor hen grote gevolgen. Bovendien kan en mag V&D geen eenzijdige wijzigingen doorvoeren zonder instemming van de werknemers.”

Voorwaarden V&D ‘gaan ver’

Ook de verschillende eigenaren van V&D overwegen daarom een gang naar de rechter. Wendela
Raas, vastgoedadvocaat die de belangen van een deel van de eigenaren van V&D-winkelpanden behartigt, noemt het huuroffer van V&D op BNR Nieuwsradio commercieel gezien begrijpelijk, “Maar er zijn geen juridische aanknopingspunten dat eenzijdig op deze manier te bewerkstelligen.”

Volgens Raas gebeurt het wel vaker dat huurders zich tot hun verhuurder wenden voor een tijdelijke regeling om een financieel moeilijke periode te overbruggen. “Daar kun je onderling goede afspraken overmaken. Maar de voorwaarden die hier door de V&D worden gesteld gaan best ver. Ik verwacht niet dat de verhuurders hier zomaar mee zullen instellen.”

“Geschreeuw en gedram”

Met de Kalvertoren is niet eens meer onderhandeld. V&D had nog een huurcontract van twee jaar maar zegde dit vroegtijdig op. Lesley Bamberger van de Kroonenberg Groep, eigenaar van de Kalvertoren zegt in Het Parool dat de V&D weg mag zolang de overeengekomen huur gewoon wordt afgedragen.

Bamberger, die ook in Breda en Meppel panden aan V&D verhuurt, denkt er niet over in te gaan op ‘het geschreeuw en gedram’ van V&D over huurverlaging. ‘Waarom zou ik daaraan meewerken? Dit is een Amerikaanse wijze van zakendoen. Maar ik ben ook actief in de VS, dus ik kan daar heel goed mee omgaan. Ik begrijp wat ze willen bereiken, maar ik ben hier helemaal niet van onder de indruk.’

Kapitaalinjectie

De vraag is hoe het nu verder moet. De kans dat banken over de brug komen met krediet of soepeler voorwaarden voor bestaande leningen, lijkt klein. De warenhuisketen heeft namelijk al eerder onderhandeld met de banken, meldt RTL Z.

In 2013 boekte V&D een verlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen. Dat bankleningen toen met succes heronderhandeld werden, is te danken een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro door Sun Capital.

Failliet?

Deze investeerder heeft in totaal 100 miljoen euro in V&D gestopt. Volgens Sun Capital heeft de investeerder in totaal 100 miljoen euro in V&D geïnvesteerd. “Dat bestaat voor een deel uit eigen vermogen, en voor een deel uit leningen”, aldus de woordvoerster tegen RTL Z. “De leningen kennen geen onderpanden, en er wordt ook niet direct rente op betaald.” Dat betekent dat Sun die investeringen zou verliezen, als V&D failliet zou gaan.

De woordvoerder van V&D was niet bereikbaar voor commentaar.