TOP

Steeds meer winkeliers gaan zaterdag open, ongeacht wat het kabinet de 14e besluit

Het afgelopen weekend openden niet-essentiële winkels in meerdere steden de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. Andere ondernemers zeggen vanaf zaterdag weer klanten te ontvangen, wat het kabinet tijdens de persconferentie op vrijdag ook aankondigt.

Foto: Textilia

Het verzet tegen de lockdown groeit. Vooral in Limburg, waar winkeliers in Geleen, Roermond, Sittard en Venlo hebben aangekondigd aankomende zaterdag, als de huidige coronamaatregelen aflopen, hoe dan ook open te gaan. Dat melden diverse lokale media. De ondernemers in deze grensplaatsen zien nu al ruim drie weken met lede ogen aan hoe veel omzet naar België en Duitsland afvloeit, naar steden op slechts een paar kilometer verderop, waar de winkels wel open zijn. Voor hen is de maat vol. “Het is voor ons essentieel om nu open te gaan”, schrijven ondernemers op de Facebookpagina Winkelen in Geleen. “Anders zijn we voor altijd gesloten.”

Gedoseerd open

Ook buiten Limburg zijn retailers zijn de gedwongen sluiting zat. Een van die ondernemers is Jeffrey van Mourik, de eigenaar van J. van Mourik & Zn Schoenen en Lederwaren in Sliedrecht. Hij laat al stiekem klanten binnen (‘Wat moet je dan, voor een kindje dat net is gaan lopen?’) en is klaar met dat ‘stiekeme gedoe’. Tegen het AD: “Natuurlijk snap ik ook dat een winkel met het huidige aantal coronabesmettingen niet volledig open kan. Maar compleet dicht? Gedoseerd opengaan kan prima én is veilig genoeg. Zeker zoals wij het gaan doen.” Want ook Van Mourik geeft aan de deuren na vrijdag niet langer dicht te houden. De winkel gaat op zaterdag gedoseerd open, in principe op afspraak, met gemiddeld één klant per 35 vierkante meter. Met een winkeloppervlakte van 700 vierkante meter kan Van Mourik op die manier twintig mensen tegelijk ontvangen. “Je leest overal dat er hooguit kleine stapjes worden gezet uit de lockdown. Nou, dacht ik, dan gaan wij zelf ook een klein stapje doen.”

‘Natuurlijk snap ik dat winkels nog niet volledig open kunnen. Maar compleet dicht? Gedoseerd opengaan kan prima én is veilig genoeg’

Langs voor een kop koffie

Bormans Modeschoenen in Sittard opende afgelopen zaterdag al de deuren. Klanten konden langskomen voor een kopje ‘protestkoffie’. “Want wij als ondernemers kunnen niet langer stil blijven. Volgende week zaterdag moeten we open”, zeggen eigenaren Jo en Ans Bormans daarover op Instagram. Hun collega’s in Bussum, Hilversum en Huizen deden hetzelfde. De noodzaak om weer te kunnen ondernemen is groot, zegt Kim Bakker, de eigenaar van kledingwinkel By Loft in Hilversum, tegen NH Nieuws. “Als ze ons op non-actief zetten, moeten ze ons ook een passende vergoeding geven. Nu heeft de aanvraag van de financiële steun me meer geld gekost dan ik gekregen heb. We willen eigenlijk ook geen hulp, we willen gewoon kunnen werken voor onze centen.”

Lawaaiprotest in Barneveld

Ondernemers laten ook op andere manieren van zich horen. Zoals in Barneveld, waar op dinsdagochtend een lawaaiprotest werd georganiseerd door de lokale middenstanders. Burgemeester Jan Luteijn kreeg daarbij twee gigantische sleutelbossen in zijn handen gedrukt. Symbolisch, nog wel. “Maar als de lockdown langer duurt, leveren veel winkeliers echt noodgedwongen hun sleutel in”, waarschuwt Kitty Schueler, de voorzitter van de Barneveldse Middenstandsvereniging, in De Stentor. Luteijn staat achter ‘zijn’ winkeliers; de gemeente stuurde eerder deze maand al een brandbrief naar premier Rutte, waarin hij het kabinet opriep om winkelen weer toe te staan. “De pijn voor ondernemers is te groot.”