TOP

Winkeliers uit noodzaak en protest op de weekmarkt

Nu de lockdown voortduurt, zoeken detaillisten naar creatieve oplossingen om toch nog klanten te kunnen ontvangen. Een enkeling zoekt het op de weekmarkt, want die mag wel gewoon open blijven. Ze staan er uit noodzaak, maar ook als protest.

Beeld: Shirley de Jong CC BY-NC 2.0 via Flickr (Weekmarkt Den Bosch)

Retailer Jan Marc ter Steege, eigenaar van mannenmodewinkel By Jan Marc in Hengelo, verplaatst zijn collectie twee keer per week een paar honderd meter. In plaats van in zijn winkel verkoopt hij nu elke woensdag en zaterdag de herenmode op de markt. Aan passanten, maar ook als afhaalpunt voor de click & collect. De winkel fungeert nu als magazijn en mocht een maat op de markt niet op voorraad zijn, dan loopt hij gewoon even heen en weer. Het is wel even omschakelen voor de ondernemer. “Het is vroeg opstaan”, beschrijft Ter Steege zijn eerste dagen als marktkoopman tegen RTV Oost. “Maar het lukt aardig. Ik doe het om te kunnen blijven bestaan. Elke euro omzet is er toch weer één.”

Jan van de Markt

De aanwezigheid op de markt levert Jan Marc ter Steege veel landelijke aandacht op. Dagblad Tubantia schreef erover, Radio 1 was in alle vroegte live op de markt en het 6-uur journaal kwam ook een kijkje nemen. De aandacht en de positieve reacties doen de ondernemer goed. Jan Marc ter Steege, die zijn zaak voorlopig even heeft omgedoopt tot Jan van de Markt, zegt hier op zijn Facebook over: “Allemaal bedankt voor de hartverwarmende en leuke reacties na alle media-aandacht om alle winkels weer open te krijgen. Het kan veilig dus ik zie geen reden waarom we dicht moeten blijven. We gaan voorlopig gewoon door op de markt.”

Statement maken

In Deurne houdt ook de 92 jaar oude vrouwenmodezaak Boerenkamps een weekmarkt, maar dan gewoon op de stoep voor de winkel. Uit noodzaak om niet nog meer schade op te lopen, maar vooral als protest. Dat klanten wel pal over de grens kunnen winkelen, maar niet in haar winkel in Deurne, is een doorn in het oog van eigenaresse Monique Loverbosch. In het AD legt ze uit op welk punt het voor haar genoeg was: “En toen kwam dat bericht over die winkeliers in België. Ze noemden het een ‘godsgeschenk’ dat Nederlanders bij hen komen kopen. Een godsgeschenk. Ja, toen was de maat vol. Om ons heen mag alles. En wij mogen hier niets. Terwijl de situatie overal hetzelfde is. Ik moet mijn toko beschermen, dat dacht ik. Een statement maken.”

En dus houdt de Deurnse deze week met haar team van elf vrouwen een weekmarkt op de stoep voor haar winkel. De medewerkers leven hier alle coronaregels tot in het extreme na om duidelijk te maken dat het ook veilig kan. Ze doen elke dag een zelftest, dragen ook buiten mondkapjes en houden heel ruim afstand. Klanten kunnen iets uit de rekken pakken of aangeven wat ze willen, waarna ze de kleding mee krijgen om deze thuis te kunnen passen.

Ontzettend pijnlijk

De klanten zijn blij met de weekmarkt bij Boerenkamps, maar de actie is ook een protest en een oproep aan de politiek. Op Facebook doet Monique Loverbosch een oproep (zie onder): “Aan de gemeente Deurne willen we vragen: kom eens langs… vraag hoe het met ons gaat, in plaats van boa’s op ons af te sturen. Jullie mogen best weten hoe ontzettend pijnlijk deze situatie is. Onze wens: laten we het écht samen doen, laten we elkaar helpen in plaats van tegenwerken. En als jullie er dan tóch zijn, koop dan een setje kleding; wij helpen jullie graag en willen maar één ding: een levendig centrum behouden!”

Met een foto waarop het hele team gekleed in een zwart hemdje voor de deur staat, onderstreept het dit protest en krijgt het landelijk de aandacht. “Wij voelen ons in ons hemd gezet. En godsklere wat voelt dat koud. Wij zijn niet boos, maar teleurgesteld en vooral: bezorgd. En iedereen weet: een vrouw die niet boos is, maar teleurgesteld… die kun je maar beter niet in de kou laten staan.”

Inmiddels is er Monique Loverbosch in gesprek met de gemeente, maar ze is niet van plan de weekmarkt voortijdig op te breken. Ook bracht wethouder Marinus Biemans samen met de Tweede Kamerleden Inge van Dijk en Mustafa Amhaouch een bezoek aan de winkel.

Bron: Facebook Boerenkamps