TOP

Winkelleegstand daalt, OMT wil uitbreiding mondmaskerplicht in winkelstraat en Inretail wil Nederland van pauzestand af

De winkelleegstand in ons land daalt, het OMT adviseert om de mondmaskerplicht ook in de buitenruimte door te voeren en Inretail wil Nederland van de pauzestand af. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 januari.

Foto: Textilia

Winkelleegstand neemt af

Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de retail de afgelopen twee jaar veroorzaakte is de leegstand in 2021 fors gedaald, zo meldt Locatus in een persbericht. Gemeten in aantal panden daalde de leegstand van 7,5% aan het begin van 2021 naar 6,8% aan het eind van het jaar. Begin 2021 stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1.756 panden. De reden dat de leegstand daalt is het feit dat in 2021 bijna 2.000 panden uit de voorraad zijn onttrokken, een ongekend groot aantal. Het is in veel gevallen niet te achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, maar in de meeste gevallen zal dat een woning zijn. Dat lijkt dan ook de voornaamste verklaring voor de afnemende leegstand: de overspannen woningmarkt.

OMT wil uitbreiding mondmaskerplicht in winkelstraat

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert dat m zouden ook een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat meldt onder meer De Telegraaf. Het adviesorgaan vindt ook dat medische mondmaskers zouden moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als mensen zitten en ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Of het zover komt, zal deze week duidelijk worden. Het nieuwe kabinet maakt komende vrijdag bekend wat de coronamaatregelen worden voor de komende tijd en wordt ook duidelijk of het het OMT-advies over de mondneusmaskers overneemt. Waarschijnlijk volgt er vrijdagavond weer een persconferentie.

Inretail: ‘Haal Nederland van de pauzestand’

Inretail heeft het nieuwe kabinet maandag opgeroepen om Nederland van de pauzestand te halen. ‘Het land wil weer op een normale manier verder’, meldt de brancheorganisatie in een persbericht. ‘Dat nu ook burgemeesters in de bres springen voor hun lokale ondernemers en inwoners en het kabinet bestoken met brieven om te heropenen, is een belangrijk signaal.’ Volgens Inretail is er voldoende draagvlak in de samenleving om terug te gaan naar een normaler leven met open winkels. Dat is mede ingegeven door de winkelbezoeken van Nederlanders aan buurlanden als België en Duitsland. De brancheorganisatie benadrukt dat winkels veilig open kunnen als de coronamaatregelen worden nageleefd, zoals een maximaal aantal mensen in winkels, anderhalve meter afstand houden en het mondkapje dragen.

Schoenenretailer gaat open: ‘Ik doe er gewoon niet meer aan mee’

Schoenenzaakeigenaar Jeffrey van Mourik (41) uit Sliedrecht is het zo zat dat de winkels dichtmoeten blijven dat hij heeft besloten er niet meer aan mee te doen, schrijft De Ondernemer. Evenals Nederlandse retailers en brancheorganisaties in ons land, vindt hij dat mode- en schoenenwinkels  veilig open kunnen als ze zich aan de maatregelen houdt. Hij zegt dan ook: “Als de lockdown verlengd wordt, gaat mijn schoenenzaak open. Zo simpel is het.” Ongeacht wat het kabinet besluit, gaat zijn zaak dus op 15 januari gedoseerd open. Dat betekent in zijn geval dat er maximaal twintig klanten in de winkel tegelijk mogen zijn. “Wij hebben een ruimte van 700 vierkante meter, vol dames-, heren- en kinderschoenen. Dat is gemiddeld één klant per 35 vierkante meter. Bovendien hebben we spatschermen hangen. Mondkapjes op. Zo gaan we het doen.” Hij doet dat in principe op afspraak. Overigens wil Van Mourik zo ook te werk gaan als niet-essentiële winkels wel open mogen vanaf de 15e. “Alles weer terug naar normaal vinden wij onverantwoord gezien de huidige corona-omstandigheden.”