TOP

Sport Unlimited: hightech in de sport

Keihard trainen is voor een sporter allang niet meer voldoende om een podiumplaats te veroveren. Ook technologie speelt daarbij een rol. De expositie Sport Unlimited laat zien hoe sport en technologie met elkaar verbonden zijn.

De pakken van de Olympische schaatsploeg en het hightech pak waarin zwemmers records breken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de techniek sporters kan helpen om hun prestaties te verbeteren. De atleet wordt tegenwoordig bijgestaan door een keur aan wetenschappers, die met onderzoek en technologische ontwikkelingen de sporter aan de beslissende honderdste seconden tijdswinst helpen.

De expositie Sport Unlimited in Discovery Center Continium (Kerkrade) toont van 30 april tot en met 31 oktober 2010 hoe sport en technologie tegenwoordig met elkaar verbonden zijn. Daarbij speelt sportkleding en -uitrusting een belangrijke rol, omdat hieraan tegenwoordig veel wordt gesleuteld door wetenschappers. Een voorbeeld is het Olympische schaatspak van de afgelopen Winterspelen, waarvan een exemplaar te bewonderen is in de expositie.

 

Zelf testen

Bezoekers bekijken de nieuwste hightech ontwikkelingen op sportgebied en testen die natuurlijk ook zelf. In het themagebied ‘Virtuele Sportwerelden’ ervaren bezoekers het sporten in een door de computer gecreëerde, virtuele wereld. Zo is er een Golfsimulator, waar je afslaat en het balletje vervolgens digitaal over een virtuele versie van een golfcourse ziet vliegen. Ook kunnen bezoekers in een Bodyscanner stappen waarmee hun lichaamsmaten exact worden berekend. Dit is handig om bijvoorbeeld een trainingsplan op maat te kunnen samenstellen of sportkleding aan te meten.

 

Multimedia

In het themagebied ‘De Multimediale Sportwereld’ staat techniek in de sportverslaggeving centraal. Bezoekers bewijzen hun voetbalkennis door zelf voetbalfragmenten te analyseren aan de Spel Analyse Tafel. Ook zien ze welke technieken media gebruiken om prestatieverschillen tussen atleten aan te geven.

Ook de tijdmeting komt aan bod. De verschillen tussen sporters zijn vaak zo miniem, dat nauwkeurig meten van cruciaal belang is. Ook hiervoor is geavanceerde technologie beschikbaar. Zo kunnen trainings- en wedstrijdprestaties gemeten, geanalyseerd en verbeterd worden.

 

Randactiviteiten

Naast de expositie ontwikkelt het Continium een scala aan sportieve evenementen en activiteiten. Zo zijn er lezingen met sportthema’s, komen er bekende sporters langs voor Meet & Greets en reist de E-Sport Truck vanaf eind mei door de regio. In deze Truck, die te vinden is op allerlei evenementen, staan sportieve computergames, die ‘fit & fun’ combineren. Het complete programma aan randactiviteiten rondom Sport Unlimited is vanaf de start van de expositie hier te vinden.