TOP

Retail wil plan kabinet bij najaarsgolf, LVMH blijft in familie en nieuwe regel voor Parijse winkels

Ondernemers in de food, non-food en horeca willen dat het kabinet met plannen komt bij een mogelijke najaarsgolf en die verantwoordelijkheid niet bij de sectoren zelf legt. Verder: topman Bernard Arnault legt de toekomst van LVMH als familieholding vast, retailers in de winkelcentra van Wereldhave wacht een forse huurverhoging en bijna een derde van de MKB-ondernemers gaat niet goed om met negatieve online reviews. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van maandag 25 juli.

Foto Louis Vuitton, zomer 2023: L’Estrop

Brancheorganisaties: ‘Overheid moet coronaplannen aansturen, niet sectoren zelf’

Ondernemers in de food, non-food en horeca zijn voorlopig niet van plan om zelf harde maatregelen te nemen als corona komend najaar weer om zich heen gaat grijpen, blijkt uit rondvraag van Nu.nl. De sectoren willen meedenken over preventie, maar wachten bij oplopende coronagevallen op advies van de overheid.

De rondgang volgt op een oproep van de arbodiensten aan werkgevers; die zouden er alles aan moeten doen om besmettingen op de werkvloer te voorkomen, zodat het kabinet geen harde maatregelen hoeft te nemen. Dat is omgekeerd redeneren, stelt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. “We zijn van mening dat de overheid de enige verantwoordelijke is als het gaat om het nemen van zwaarwegende maatregelen, ingegeven door een acute medische situatie.”

Brancheorganisatie Inretail laat weten dat winkels de hygiënemaatregelen inmiddels hebben aangescherpt. Ook moeten werknemers bij klachten of een besmetting thuisblijven. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar de winkels zijn sowieso nooit een grote besmettingsbron geweest.”

‘Bijna een derde MKB’ers reageert verkeerd op negatieve reviews’

Het MKB heeft nog wel het een en ander te winnen als het gaat om de omgang met online reviews, blijkt uit een onderzoek van softwarebedrijf Capterra onder MKB-bedrijven waarvan De Ondernemer melding maakt. Te beginnen met het feit dat er niet altijd op gereageerd wordt: een kwart van de respondenten geeft aan dat soms te doen, 12 procent zelden en 2 procent zelfs nooit.

Gemeten naar de maatstaven van de Kamer van Koophandel reageert bovendien bijna een derde van de MKB-bedrijven verkeerd op online kritiek. De KvK adviseert ondernemers klanten persoonlijk te bedanken voor hun reactie en een oplossing aan te dragen. Van de ondervraagden die op online reviews reageren, geeft 19 procent echter aan excuses aan te bieden, maar niets te doen met de kritiek. 11 procent probeert om de negatieve reviews te laten verwijderen.

Forse huurverhogingen voor ondernemers in winkelcentra Wereldhave op komst

Retailers met vestigingen in de elf Nederlandse winkelcentra van Wereldhave moeten dit jaar rekening houden met forse huurverhogingen, schrijft Retailtrends. Nu de bezoekersaantallen daar weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen, stijgt de huurindexering ‘gewoon’ mee met de inflatie, die ongeveer 9 procent bedraagt.

Dat is nu eenmaal ‘wat in het contract staat’, zegt CEO Matthijs Storm. “We hebben ook heel veel jaren met nul procent inflatie gehad. Toen hebben we ook niet gebeld of het plus twee mocht worden.” Hij erkent dat de inflatie fors is, maar verwacht dat het volgend jaar weer een stuk lager zal zijn. Storm geeft ook aan dat Wereldhave zich tijdens de coronaperiode ‘heel coulant’ heeft opgesteld en ondernemers met dichte winkels de helft van de huur heeft kwijtgescholden. “Daar kan niemand zijn business op inrichten. Dan moet je elkaar helpen.”

Topman LVMH legt opvolging binnen familie vast

De 73-jarige topman Bernard Arnault heeft alvast alles in werking gesteld om de toekomst van luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) veilig te stellen, meldt Reuters. Op dit moment heeft Arnault als hoofdaandeelhouder bijna de helft (48 procent) van de LVMH-aandelen in handen onder de holding Agache. Boven die holding komt nu een nieuwe vennootschap, waarin zijn vijf kinderen (Delphine, Antoine, Alexandre, Frédéric en Jean) elk een belang van 20 procent krijgen. Die aandelen mogen de komende dertig jaar niet worden verkocht. De vijf modetelgen zijn allemaal al actief binnen het bedrijf, een gewezen opvolger is er echter nog niet. Voorlopig verandert er verder niets; Arnault laat weten dat de stap bedoeld is om LVMH op lange termijn in de familie te houden.

Nieuwe regel voor Parijse winkels: airco aan, deuren dicht

Winkeliers in een groeiend aantal Franse steden moeten de deuren voortaan gesloten houden als de airconditioning aanstaat, omdat anders te veel energie wordt verspild. Na onder meer Lyon en Besançon geldt die regel vanaf vandaag ook voor alle 60.000 winkels in Parijs, op straffe van een boete van 150 euro. Dat melden diverse media.

Regeringspartij D66 laat aan RTL Nieuws weten ook in ons land wel voor de maatregel te voelen. De partij zet echter vraagtekens bij de handhaving ervan, zeker in deze tijd van personeelstekorten. Brancheorganisatie Inretail ziet echter niets in een verbod en heeft liever dat de keuze bij ondernemers blijft.