TOP

Proef aanpak winkeldiefstal boa mislukt

De proef waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) bij simpele winkeldiefstallen werden ingezet, krijgt geen vervolg. Het heeft de politie meer in plaats van minder werk opgeleverd, blijkt uit onderzoek van bureau Alteno in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Tijdens de proef moesten buitengewoon opsporingsbeamtenaren in de gemeenten Roermond en Vlaardingen de politie werk uit handen te nemen door simpele winkeldiefstallen zelfstandig af te handelen. Winkeldiefstallen door veelplegers, waar de waarde van de gestolen spullen hoger lag dan €120 of diefstal met bedreiging of geweld bleven de taak van de politie zelf.

Onderzoeksbureau Alteno concludeert na onderzoek echter dat de meeste zaken geen ‘eenvoudige winkeldiefstallen’ waren. Daarnaast moest de politie bij zaken die wel door een winkelboa waren afgehandeld zoveel assistentie verlenen dat de werklast niet minder werd, maar juist meer. Ook zijn winkeliers niet tevredener geworden over de aanpak van winkeldiefstal en is de aangiftebereidheid niet gestegen.