TOP

Prijzen (half-)synthetische stoffen nu ook omhoog

(Half-)synthetische garens en stoffen zijn over de afgelopen 6 maanden 10% duurder geworden. Dat heeft Drapersonline becijferd. Een van de oorzaken: dure katoen en wol heeft de vraag naar alternatieve stoffen en garens doen stijgen.

De mode-industrie wordt geconfronteerd met een druk op de marges nu prijzen van half-synthetische en synthetische garens en stoffen zijn gestegen met 10%. Verwacht wordt dat deze prijsstijging het komend najaar nog verder zal doorzetten.

Bij de prijsstijgingen gaat het hoofdzakelijk om stoffen uit China en het Verre Oosten. Ze treffen merken en retailers wereldwijd, in het bijzonder die inkopers die als alternatief voor dure katoen hun toevlucht hadden gevonden bij de synthetische alternatieven.

Oorzaken
De prijzen van (half-)synthetische stoffen worden in hoofdlijnen opgedreven door de toegenomen vraag van de binnenlandse markten van China en India en fabrikanten die zoeken naar alternatieven voor katoen. De prijsstijgingen van arbeid, grondstoffen, olie en valutaschommelingen komen daar nog bovenop. De hogere handelsprijzen voor de synthetische alternatieven zijn in de hand gewerkt door de hoge prijzen van katoen (maar ook wol).  ‘Het wordt er toch wel voor betaald. Er is weinig andere keus’ is de gedachte erachter.

Mengsels
Al met al treffen de prijsstijgingen niet alleen de 100% synthetische (oa polyester) of halfsynthetische stoffen (oa viscose). Mengingen (mengsels van synthetische of halfsynthetische garens met natuurlijke garens) zijn met 25% duurder geworden.

Vezelprijzen
Peter Driscoll, van vezelconsultant PCI Fibres zag kortvezelig polyester (die vaak voor kledingstoffen gebruikt wordt) in prijs stijgen van $1.30 naar $2.20 per kilo sinds maart 2010. Voor viscose was dat van $2.85 naar $3.65. Ondanks het openen van nieuwe vezelspuiterijen (fabrieken waar half- en synthetische vezels worden gemaakt) kan het aanbod niet aan de vraag voldoen, voegt Driscoll eraan toen.

Fakefur
De enorme vraag naar imitatiebont zou zijn veroorzaakt doordat bont voor winter 2011 overvloedig op de catwalks is getoond. Een lap nepbont aan de meter is daardoor 40% duurder geworden. Barry King, directeur van imitatiebontproducent Ambassador Textiles bevestigt de grote vraag naar harige stoffen: “Afgelopen najaar orderde alleen Primark al 80.000 meter bont om zijn jassen ermee af te zetten.

Monsterprijzen
Een bijkomend probleem is dat leveranciers moeite hebben met het vasthouden van de monsterprijzen die ze bij het orderen hebben gehanteerd. Men spreekt zelfs van een ‘houdbaarheidsdatum’ van zes tot acht weken in plaats van twee tot drie maanden. Re-sourcing (het zoeken naar goedkopere waar, elders ter wereld) is voor veel inkopers aan de orde van de dag.