TOP

Pitti Immagine stelt beurzen uit, mogelijke staatssteun voor Hema en binnenkijken bij de H&M Home-store

Pitti Immagine stelt alle fysieke beurzen uit tot januari 2021, waaronder Pitti Uomo. Verder: Hema krijgt mogelijk staatssteun, Lee Cooper heeft nieuwe Europese partners voor de schoenencollectie en het consumentenvertrouwen was in de tweede helft van mei een ‘fractie minder negatief’. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 5 juni.

Pitti Immagine stelt beurzen uit tot januari

Pitti Immagine stelt alle fysieke beurzen (Pitti Uomo, Bimbo, Filati, Fragranza en Super) uit tot januari 2021. De voorbereidingen van de winteredities zijn inmiddels gestart. Het besluit werd op vrijdag 5 juni tijdens een digitale samenkomst van de raad van bestuur genomen. De beslissing komt voort uit het beperkte aantal aanmeldingen en de (financiële) problemen waar veel modebedrijven door de coronacrisis mee worstelen. De beursorganisatie wil zich nu richten op het nieuwe digitale beursplatform Pitti Connect, dat eind juni of begin juli wordt opgesteld voor exposanten en inkopers.

“Een moeilijke maar onvermijdelijke beslissing, met oog op de ingewikkelde operationele en economische omstandigheden waarin veel leveranciers en retailers zich nu bevinden”, zegt Claudio Marenzi, bestuursvoorzitter van Pitti Immagine, in een persbericht. Ook de onzekerheden omtrent het reizen van het ene land en naar het andere spelen mee. Alle aandacht gaat nu naar de digitale Pitti Connect-beurzen. Het platform is de afgelopen periode uitgebreid met nieuwe functies, waar volgens ceo Raffaello Napoleone positief op is gereageerd. De organisatie benadrukt dat Pitti Connect meer wordt dan alleen een virtuele showroom. Naast collectiepresentaties biedt de tool ook online evenementen, speciale projecten met ‘vooraanstaande gasten’ en redactionele content aan.

Mogelijke staatssteun voor Hema

De overheid onderzoekt of staatssteun Hema door de coronacrisis kan helpen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft zakenbank Lazard ingehuurd om de mogelijkheden te bekijken, meldt het FD, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. Een belangrijke reden is het behoud van werkgelegenheid: Hema heeft 550 vestigingen in Nederland, waar in totaal zo’n 9500 mensen werken. Ook de leefbaarheid in de binnensteden is een factor.

Hema zit al jaren diep in de schulden en de coronacrisis heeft de financiële problemen verergerd. De warenhuisketen is sinds twee maanden in gesprek met een aantal schuldeisers, die samen €600 miljoen aan het bedrijf hebben geleend. Zij zijn bereid de helft van de schuld weg te strepen, als ze eigenaar van Hema kunnen worden. De betrokken partijen willen voor 15 juni een oplossing hebben; op die dag moet Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn een achtergestelde lening van €50 miljoen aflossen.

De gesprekken zouden echter stroef verlopen. Een van de pijnpunten is dat de banken niet staan te springen om het doorlopende krediet van €80 miljoen aan Hema te vergroten. De overheid kan bijspringen door garanties te verstrekken op het aanvullende deel, in de vorm van een Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C). Deze noodmaatregel is in het leven geroepen om grote bedrijven tijdens de coronacrisis te helpen. Dat Lazard is aangeschoven bij de onderhandelingen, doet volgens het FD vermoeden dat het vraagstuk complexer is dan het verstrekken van een GO-C alleen.

CBS: ‘Consumentenvertrouwen fractie minder negatief’

Het consumentenvertrouwen was in de tweede helft van mei iets minder negatief dan in de eerste helft. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om een extra meting vanwege de coronacrisis, als tussentijdse indicatie. In de eerste twee weken stond het consumentenvertrouwen op -31, in de twee weken daarna krabbelde het iets op naar -29. Ook de koopbereidheid is toegenomen: van -17 naar -11. Consumenten zijn positiever over de eigen financiële situatie in de afgelopen en komende twaalf maanden. Hun oordeel over de economische situatie is daarentegen verslechterd: van -52 naar -57.

Lee Cooper Footwear sluit deal met Iconix en Leomil

Lee Cooper Footwear heeft nieuwe partners in Europa. Het Britse kledingmerk gaat een samenwerking aan met Iconix en Leomil voor de mannen-, vrouwen- en kinderschoenencollecties. Dat meldt vakblad Schoenvisie. De eerste Lee Cooper-schoenenlijn onder de nieuwe partners (zomer 2021) wordt in juni aan inkopers gepresenteerd en zal in het voorjaar van 2021 in de winkels liggen. Leomil ontwikkelt schoenencollecties, private label en onder licentie, voor klanten als Dreamworks en Disney. Het Amerikaanse Iconix Brand Group is actief in de mode- en schoenenindustrie en als merkbeheerder gespecialiseerd in licenties, marketing en merchandise.

H&M opent Home-conceptstore in Amsterdam

H&M opende op donderdag 4 juni de deuren van de H&M Home-conceptstore aan de Kalverstraat 122 in Amsterdam. Het is de eerste woonwinkel in Nederland voor het Zweedse modebedrijf. H&M koos voor een monumentaal pand met een passende geschiedenis; in de 19e eeuw zat de Koninklijke Meubelfabriek H.F. Jansen en Zonen in het gebouw. De fabrikant maakte onder meer de troonzetels voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In de H&M Home-winkel zijn twee antieke meubelstukken van de leverancier te zien.

Klanten kunnen in de winkel terecht voor het volledige assortiment van H&M Home, inclusief een selectie items van andere merken. Ook worden er verse bloemen verkocht. Met de monogramservice op de winkelvloer kunnen ze artikelen personaliseren. De winkel heeft een thuisbezorgservice en zal geregeld samenwerkingen en activiteiten met andere merken gaan organiseren.

Een kijkje in de nieuwe winkel:

Beeld: Pitti Immagine (header), H&M Home