TOP

Akkoord over winkelhuur, C&A neemt drastische maatregelen en faillissementen stijgen snel

Na lange onderhandelingen tussen de retailsector en de vastgoedsector is het Steunakkoord 2.0 tot stand gekomen. Detailhandel Nederland is blij. Verder: C&A moet drastische maatregelen nemen om te overleven, Crocs bouwt een gigantisch distributiecentrum in ons land en de afgelopen twee weken stijgt het aantal faillissementen snel. Dat en meer in nieuwsoverzicht van 4 juni.

Steunakkoord: kwijtschelding huur april en mei, huuropschorting over juni

Na weken van onderhandelingen tussen de retailsector en de vastgoedsector is het Steunakkoord 2.0 tot stand gekomen. Het biedt met name de retailers handvatten om tot afspraken met verhuurders te komen. De belangrijkste afspraak is dat de partijen voorstellen om voor de maanden april en mei 50% van de huur kwijt te schelden en dat de huur van juni voor 50% wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Afspraken blijven echter maatwerk tussen verhuurder en huurder en kan daarom niet als algemene regel gelden voor alle partijen. Veelal zijn er ook aanvullende/alternatieve (maatwerk)afspraken.

“We zijn bijzonder blij met deze uitkomst. Het geeft lucht èn richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting van de juni maand. Veel retailers zitten hier op te wachten,” aldus Jan Meerman die namens Detailhandel Nederland deelnam aan de onderhandelingen.

C&A: drastische maatregelen nodig om te overleven

In een e-mail aan alle werknemers in mei zou C&A-topman Edward Brenninkmeijer hebben geschreven dat ‘drastische maatregelen’ nodig zijn om te overleven, schrijft Business Insider. Een van die maatregelen is het aanvragen van werktijdverkorting voor C&A-personeel in Duitsland. Daarbij kunnen werkgevers werknemers minder laten werken zonder ze te ontslaan. De overheid vult dan het loon aan. Werknemers klagen in een e-mail aan de ondernemingsraad en het hoofd personeelszaken van C&A Europa dat het winkelbedrijf hiermee sjoemelt, schrijft Der Spiegel. C&A vroeg ook werktijdverkorting aan voor medewerkers op het hoofdkantoor in Düsseldorf, maar daar moet tijdens de coronacrisis juist extra werk verzet worden. Bovendien zouden managers dezelfde hoeveelheid werk verwachten, zonder rekening te houden met de verminderde arbeidsuren van het personeel. Ook worden overuren niet uitbetaald, stellen de werknemers.

Consortium voor rechten kledingarbeiders geselecteerd als BuZa partner

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vrijdag 29 mei steun aan ter bevordering van de rechten van werknemers in kledingfabrieken. Dat meldt de organisatie in een persbericht. STITCH, een groep organisaties die werken aan betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, is geselecteerd om een meerjarige samenwerking op te zetten met het ministerie. STITCH (Sustainable Textile Initiative: Together for Change) wordt geleid door Fair Wear Foundation, dat werkt aan betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Stijging van aantal faillissementen in retail afgelopen twee weken

De afgelopen weken zijn de helft meer bedrijfsfaillissementen gerapporteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat zei Gerrit Post van databedrijf Company.info dinsdag in gesprek met NU.nl. De stijging is opvallend omdat er, gemeten over de gehele coronaperiode, juist minder faillissementen dan normaal zijn gemeld. Sinds het begin van de coronacrisis in maart zijn er 740 bedrijven omgevallen. Vorig jaar waren dat er nog 752. De afgelopen twee weken lag het aantal faillissementen met 181 ineens de helft hoger dan in dezelfde periode in 2019, waarmee het begin van een trend niet uitgesloten kan worden, aldus Post. Naast horecabedrijven telde Company.info de afgelopen twee weken ook een groter aantal faillissementen in de detailhandel, zoals kledingwinkels en modezaken. De faillissementen worden vooral geteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Crocs opent grootste Europese distributiecentrum in Dordrecht

Met een oppervlakte van 35.000m2 gaat Crocs in Dordrecht het grootste distributiecentrum in Europa bouwen. Dat meldt PropertyNL. Op het nieuwe logistieke bedrijventerrein langs de A16 wordt een nieuw dc gebouwd. Crocs zal de nieuwe locatie deels gaan gebruiken voor opslag voor de webwinkel, maar ook voor bevoorrading van winkelfilialen en de afhandeling van retourzendingen. De komst van Crocs levert ongeveer 200 tot 350 extra arbeidsplaatsen op. De oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.