TOP

April slechte maand kledingwinkels, Femmes Du Sud organiseert ontwerpwedstrijd en schuldeisers willen Hema kopen

Kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren leden volgens het CBS in april het grootste omzetverlies sinds 2005. Vrouwenmodemerk Femmes du Sud organiseert een ‘creative contest’ voor (aankomende) modeontwerpers. En de schuldeisers van Hema zouden zelf eigenaar willen worden van het bedrijf. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 2 juni 2020.

Foto: Femmes du Sud

Scotch & Soda komt eruit met kunstenaar

Scotch & Soda en kunstenaar Floor van het Nederend hebben de strijdbijl begraven. De Amsterdamse illustrator beschuldigde het Nederlandse merk van plagiaat, maar heeft laten weten inmiddels ‘goed contact’ met Scotch & Soda te hebben gehad. “We hebben er een mooie draai aan kunnen geven. Met de uitkomst voelen we ons goed, dus wat mij betreft: case closed,” zegt Van het Nederend tegen Retailnews. Wat die uitkomst dan precies inhoudt, houden beide partijen voor zichzelf. De kunstenaar beschuldigde het modemerk ervan ongevraagd zijn werk te hebben gebruikt als print voor de nieuwe kinderkledinglijn. Scotch & Soda ontkende dat er sprake was van plagiaat, maar haalde de collectie wel offline en uit de winkels.

CBS: in april grootste omzetverlies kledingwinkels sinds 15 jaar

De detailhandel heeft in april 1,5 procent minder omgezet dan in april 2019 (koopdag-gecorrigeerd), blijkt uit de maandcijfers van het CBS. De foodsector realiseerde een hogere omzet, terwijl de omzet van de non-foodsector aanzienlijk kromp (-15,8%). Binnen de non-foodsector zijn de contrasten groot. De kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren leden het grootste omzetverlies sinds 2005. Ook de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in recreatie-artikelen en de drogisterijen hebben minder omgezet dan een jaar eerder. Daarentegen behaalden de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in consumentenelektronica en witgoed opnieuw een aanzienlijke omzetgroei. De online omzet was in april 62,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014 is de groei niet zo sterk geweest. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 52,4 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multichannelers) groeide met 75,7 procent.

Femmes Du Sud organiseert wedstrijd voor ontwerpers

Vrouwenmodemerk Femmes du Sud organiseert een ‘creative contest’ voor (aankomende) modeontwerpers. Het merk heeft sinds een jaar naast de reguliere collectie een business collectie, met onder andere pakken. Aankomende modeontwerpers, zoals studenten van Amfi, ArtEZ of kunstacademie, worden uitgedaagd om het pak opnieuw uit te vinden. Hoe zouden zij dit pak hervormen, restylen en aanpassen? Toevoegen of weglaten, alles mag als het maar draagbaar is en in productie genomen kan worden. De inschrijving loopt tot en met 15 juni. Daarna zullen er drie ontwerpers geselecteerd worden op basis van motivatie en portfolio. Zij krijgen vervolgens vier weken de tijd om het pak te restylen en over dit proces te vloggen. De jury bestaat uit de veertig verkooppunten van Femmes du Sud. Deze retailers kunnen online hun stem uitbrengen op het ontwerp van hun keuze. Het winnende ontwerp zal deel uitmaken van de zomercollectie 2021 en zal tijdens de inkoopperiode tentoongesteld worden in de showroom van Femmes du Sud. De retailers kunnen het ontwerp dan inkopen en bij voldoende orders zal het in productie genomen worden.

Schuldeisers willen Hema kopen

De schuldeisers van Hema zouden zelf eigenaar proberen te worden van het bedrijf. Dat meldt Retailnews op basis van artikelen van NRC en het Financieele Dagblad. In ruil daarvoor zouden de schuldeisers bereid zijn om driehonderd miljoen euro aan schulden kwijt te schelden. Hema kampt met een schuldenlast van zo’n achthonderd miljoen euro, die stamt uit de periode dat de retailer eigendom was van Lion Capital. De schuldeisers vrezen dat de Hema de schulden nooit kan terugbetalen en hebben hun voorstel ingediend bij de directie. De huidige eigenaar Marcel Boekhoorn is sinds 2018 eigenaar van Hema, maar raakt de keten dan kwijt. Overigens bestaat de mogelijkheid dat de schuldeisers Hema weer verkopen als de schuld geherstructureerd is. Dan zou Boekhoorn de keten in theorie weer terug kunnen kopen.  

Zalando gaat merken toetsen op duurzaamheid

Zalando gaat voortaan een duurzaamheidsbeoordeling toepassen op de merken die op het platform (willen) verkopen. Daarvoor is de retailer een samenwerking aangegaan met de Sustainable Apparel Coalition (SAC) en techbedrijf Higg Co. Zalando is de eerste retailer die SAC‘s vernieuwde versie van de Higg Brand & Retail Module (Higg BRM) gebruikt om de duurzaamheidsbeoordeling verplicht te maken voor merken die op zijn platform verkopen. Dit is een hulpmiddel dat merken en retailers een manier geeft om hun prestaties te beoordelen op basis van ethische en milieuparameters zoals mensenrechten, eerlijke lonen of CO2-uitstoot. Gebruikers kunnen hun duurzaamheidsprioriteiten structureren op basis van deze resultaten. Alle merken en retailers die lid zijn van de SAC zullen uiteindelijk de Higg BRM gebruiken om hun duurzaamheidsprestaties en -voortgang te meten, waardoor het voor de kledingindustrie mogelijk wordt om duurzaamheid op merkniveau te vergelijken. “De Higg BRM zal ons helpen bij het bereiken van ons doel om continu onze ethische standaarden te verbeteren en tegen 2023 werken we alleen nog maar met partners die aan deze standaarden voldoen,” zegt Kate Heiny, directeur duurzaamheid bij Zalando.