TOP

Bonita is overgenomen

De Duitse vrouwenmodeketen Bonita lijkt gered nu het is overgenomen. Directeur Karsten Oberheide neemt het modebedrijf samen met enkele investeerders over via een management buy-out.

Bonita heeft het al een tijdje moeilijk. In 2019 begon het bedrijf met een herstructurering, maar corona had grote impact op de resultaten de afgelopen maanden, mede door de tijdelijke winkelsluitingen. Begin september werd een insolventieprocedure gestart wegens een dreigend faillissement. Sindsdien vinden er gesprekken plaats met potentiële investeerders. Vandaag maakt het bedrijf bekend dat de crediteurencommissie een management buy-out door directeur Karsten Oberheide en enkele investeerders unaniem heeft goedgekeurd.

Levensvatbaar concept

Verwacht wordt dat de overname in het eerste kwartaal van 2021 wordt afgerond. De nieuwe investeerders zullen de ingezette saneringskoers voortzetten en de herstructurering afronden. Centraal in hun plan staat het nog beter focussen op de Best Ager, de vijftigplus vrouw, met excellente pasvormen en kwaliteit en een hoog serviceniveau in de winkels. “Wij zien een levensvatbaar bedrijfsconcept voor Bonita, zeer betrokken medewerkers en intacte relaties met leveranciers, zodat wij overtuigd zijn van het voortbestaan van Bonita”, zegt Thorsten Bieg, die als saneringsexpert betrokken is bij de overname.

Winkelsluitingen

Bonita heeft ongeveer 450 winkels en 52 shop-in-shops in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Het doel is om met zoveel mogelijk winkels verder te gaan, maar de onrendabele winkels worden gesloten. Nog niet bekend is hoeveel winkels dit precies zijn. Zo worden er gesprekken gevoerd met verhuurders van locaties waarvan de huur tijdens de insolventieprocedure was opgezegd over de mogelijkheid om toch open te blijven. In Nederland zijn er momenteel 65 winkels. Hiervan zullen 40 winkels volgens een woordvoerder van Bonita openblijven, maar het bedrijf wil nog niet bekend maken welke filialen dat zijn.

Tom Tailor Group

Bonita bestaat sinds 1969 en was sinds 2012 onderdeel van de Tom Tailor Group. Het aantal filialen is sindsdien gestaag afgenomen. In 2019 wilde de groep Bonita verkopen aan Victory & Dreams, het Nederlandse moederbedrijf van Miller& Monroe en Witteveen Mode. Die verkoop ging uiteindelijk niet door vanwege het faillissement van Victory & Dreams.