TOP

Bonita in zwaar weer, meer winkelsluitingen verwacht

Door de coronacrisis is het noodlijdende Duitse modebedrijf Bonita nog verder in problemen gekomen. Er moeten meer winkels dicht en er vallen mogelijk ontslagen, meldt het bedrijf aan Textilia.

Volgens de Oostenrijkse nieuwssite Vienna online is er een buitenlandse insolventieprocedure tegen de Duitse damesmoderetailer Bonita GmbH aangevraagd bij de rechtbank van koophandel in Wenen. De 75 Oostenrijkse winkels worden gerund vanuit het hoofdkantoor in Duitsland. Begin september werden insolventieprocedures gestart wegens dreigende insolventie en overmatige schuldenlast. Volgens de nieuwssite zullen alleen al in Duitsland ongeveer 200 Bonita-vestigingen worden gesloten en worden enkele honderden banen geschrapt. Er zouden tegelijkertijd gesprekken plaatsvinden met potentiële investeerders. Wat dit betekent voor de winkels in Nederland is niet bekend.

‘Successen teniet gedaan’

In een verklaring die Textilia heeft ontvangen schrijft het Duitse modebedrijf dat het goed op weg was het bedrijf te herstructureren, maar dat corona roet in het eten heeft gegooid. “In 2019 zijn we begonnen met een herstructureringsproces om de Bonita-activiteiten en de merkvoorkeur bij onze belangrijkste klanten opnieuw op te bouwen. De consequente implementatie van het herstructureringsconcept en in het bijzonder de verbeteringen in de kwaliteit van de collecties hebben de eerste zichtbare resultaten opgeleverd. We waren goed op weg tot corona in het eerste kwartaal van 2020. Bovenal hebben de officiële maatregelen, zoals het sluiten van winkels die door de regelgevende autoriteiten zijn opgelegd als gevolg van de pandemie, helaas onze aanvankelijke successen teniet gedaan.”

Blijven vechten

Bonita had een insolventiebeschermingsprocedure aangevraagd voor de reorganisatie. “Hiermee is het herstructureringsproces ondanks moeilijke omstandigheden met succes afgerond. Daartoe moeten we helaas ook afscheid nemen van onrendabele takken.” Wat dat exact betekent voor de in totaal 600 winkels en het personeel, wil het bedrijf op dit moment niet toelichten. “Mede omdat we zullen blijven vechten voor elke locatie en elke baan. We zullen eerst onze medewerkers en andere belanghebbenden informeren zodra belangrijke beslissingen zijn genomen.”

Chinese investeerder

Bonita is onderdeel van de Tom Tailor Group dat in september dit jaar volledig in handen kwam van de Chinese investeerder Fosun. De modegroep kampt sinds begin dit jaar met verlies door tegenvallende resultaten, vooral van de dochteronderneming Bonita, en ging nog verder het rood in door de pandemie. Het bedrijf kreeg in juni extra financiële steun van de Duitse overheid via een financiering van honderd miljoen euro met staatsgarantie. Ook werd de bestaande bankfinanciering verlengd tot september 2024.

Beeld: CC0-Pixabay