TOP

Nieuw schandaal: kattenbontmutsen

Na het angorawol-incident duikt er nu een nieuw schandaal op: de kattenbontmutsen. Tom Tailor en drogisterij Müller hebben in december 2013 mutsen aangeboden met pompons van kattenbont.

Dierenrechtenorganisatie Animals’ Liberty ontdekte dat de Duitse modeketen Tom Tailor en de eveneens Duitse drogisterij Müller mutsen met kattenbont verkochten. Laboratoriumtests hebben bevestigd dat de vermeende ‘faux fur’ mutsen van echt bont zijn gemaakt.

Verbod op huisdierbont
Beide bedrijven schenden hiermee een wet van de EU uit 2009. Met die wet werd een verbod gelegd op huisdierbont. Echter is er in Duitsland nog steeds geen kenmerkingsplichting voor producten van echt bont. Daardoor zijn er volgens Animals’ Liberty ‘honderdduizenden’ producten gemaakt van katten- en hondenvel uit China op de Duitse markt.

Teleurgesteld
Drogisterij Müller bracht een verklaring naar buiten naar aanleiding van de beschuldiging. Het merk zegt de items ‘onmiddellijk uit de schappen te halen’. Tom Tailor: “We betreuren wat er is gebeurd”, laat een woordvoerster van het label weten aan de Duitse krant Bild. Klanten die het product hebben gekocht, kunnen hun muts terugbrengen in elke Tom Tailor-store en krijgen het aankoopbedrag terug.