TOP

Nederlandse economie derde op ranglijst

Het gaat best goed met de Nederlandse economie. We staan op de derde plaats bij de Lissabon agenda, die de vooruitgang van Europese economieën meet. Daarmee zijn wij in vergelijking met vorig jaar drie plaatsen gestegen. Dit maakte de onafhankelijke denktank Lisbon Council dinsdag bekend.

De Lisbon Council meet de vooruitgang van Europese economieën aan de hand van criteria die staan opgesteld in de Lissabon Agenda, zoals arbeidsproductitiviteit, werkgelegenheid en investeringen gericht op de toekomst. In 2000 werd de eerste agenda opgesteld en ondertekend door vijftien EU- landen. Het doel van de Lissabon Agenda is het meest innovatieve en snelst groeiende, pan-Europese economie in 2010 te worden.

Nederland heeft de derde plek te danken aan een sterke economische groei en hoge werkgelegenheid. Nummer 1 is Finland, vanwege investering in menselijk kapitaal (bijvoorbeeld onderwijs en opleiding) en de houdbaarheid van publieke financiering.

Op de tweede plaats staat Polen, vanwege de economische groei en arbeidsproductiviteit. Helaas voor Italië is zij de laatste op de lijst. Volgens de denktank moet de in omvang vierde economie van Europa veel meer doen om toekomstige economische en sociale uitdagingen te kunnen dragen.