TOP

MVO in de textiel- en kledingbranche

Brancheverenigingen CBW-Mitex, Modint en VGT slaan de handen ineen als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vrijdag 11 november vond hun eerste gezamenlijke event plaats: Groen is de rode draad.

Het organiseren van een gezamenlijke MVO-dag voor hun leden stond hoog op de prioriteitenlijst van CBW-Mitex, Modint en VGT. Dat resulteerde in ‘Groen is de rode draad: MVO in de modeketen’, dat werd gehouden op de dag van duurzaamheid (11-11-11). Het programma bestond uit lezingen en workshops, met Annemarie van Gaal als dagvoorzitter.

Toekomst

De drie branchepartijen presenteerden op deze dag hun gezamenlijke visie en missie wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mitex-voorzitter Jan Meerman gaf aan dat het in de toekomst naar een internationale standaardisering of beoordelingssysteem toe moet. Volgens de drie partijen staat te allen tijde de continuïteit van de bedrijfsvoering centraal, maar dit ontneemt ondernemingen niet van hun verantwoordelijkheid. Belangrijk hierbij is een procesbenadering en een lange termijnvisie, net als samenwerking en transparantie. Het gaat om het echte verhaal. Het is aan de samenleving om te beoordelen of een bedrijf verantwoord opereert. Volgens ‘duurzaam ondernemer’ en spreker Ruud Koornstra is weerstand alleen maar goed. “Het geeft je energie en de kracht om door te gaan in proces van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

C&A

Philip Chamberlain, Head of Sustainable business Development C&A, gaf aan dat hoe groot je als bedrijf je ook bent, je het niet alleen kunt. Hij liet weten dat de samenwerking tussen Philips en C&A met betrekking tot verlichting een besparing van 9% op de totale energierekening heeft opgeleverd. De retailer wil de helft van alle katoen in zijn winkels in 2020 duurzaam is.