TOP

Modefabriek: trends mannenmode winter 2012-2013

Zachte en lichte materialen: daar draait het om winter 2012-2013. Op de Modefabriek hingen de rekken van exposerende mannenmodemerken er vol mee. En ondanks de omzetdruk op dress, is er nog volop keuze in dit segment.

Dress is nog steeds aanwezig in de collecties en dat is een interessant gegeven. Terwijl de omzet hier de afgelopen seizoenen daalde, staan de unconstructed jasjes en luxe overhemden geproduceerd door mannenmodemerken op de Modefabriek zoals Van Gils, l’Armatura en Dielmar nog volop ‘in the picture’. Met dress valt zeker nog winst te behalen, zolang het maar niet stijf en saai is. Van Gils probeert de consument al een paar seizoenen lang te trekken met sportievere colberts waar het binnenwerk uit is gehaald voor een soepele fit rondom de schouders. Dielmar doet dat ook, maar onderscheidt zich met jasjes die ronder over de schouder vallen.

Shirts
Vernieuwing op het gebied van shirts is te zien bij het shirtmerk R2, dat nieuw leven inblaast in de rond lopende Schifflerboord. A Fish Named Fred, dat de shirtcollectie dit seizoen overigens verder uitbreidt met tops, gebruikt als glazen knopen met stiksels als sterren.

Functioneel
Draagbaar en functioneel: dat is waar de Nederlandse man naar op zoek is en waar merken op inspringen. Zo brengt jassenmerk John Partridge een multifunctionele combatjas, waarvan het onderste deel kan worden opengeritst tot een zitvlak.

Lichte stoffen
Warme stoffen zijn opnieuw veelgezien, zoals dikke breisels met structuurbreisels als honinggraat, wafel en kabeltricot. Ultrazachte truien en spencers waren er volop bij het Nieuw-Zeelandse merk Noble Wilde dat de vacht van de possum gebruikt, een diertje dat de flora en fauna van het land bedreigt. Lacoste showde een serie felgekleurde, glanzende nylon jacks die maar een paar gram wegen en toch warmte bieden.

Prints
De Noorse print is nog steeds aanwezig maar onderging wel een transformatie. Zo zijn de prints vaak zwart-wit of juist feller getint (zie de trendboorden in de mannenmodespecial). Ruiten zijn of groot of juist minuscule.

Een uitgebreider verslag over de nieuwste trends op de beurzen lees je in de mannenmodespecial en in het nabeursnummer Textilia 7.