TOP

Maud’s moderubriek #2

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet.

Wie? Wat? Wang!
Al ruim een week gonst zijn naam rond op fashionblogs en beweren verschillende insiders het zeker te weten: Alexander Wang neemt het stokje over van Nicolas Ghesquière bij Balenciaga. Gisteren bevestigde het modehuis dat eindelijk officieel.

Balenciaga lijkt met de keuze voor de nog maar 28-jarige Wang een andere, commerciëlere weg in te willen slaan. De kleding die hij in de afgelopen vijf jaar voor zijn eigen label ontwierp, staat ver af van de mode die Ghesquière bracht in zijn achttien jaar bij het Spaanse modehuis.

Verschillende critici denken dat die nieuwe weg vooral financieel aantrekkelijk is. De invloedrijke modeblogger Susie Bubble twitterde over de bekendmaking: “An astute business decision more than anything else.” Mocht dat waar zijn, dan heeft Balenciaga een goede keuze gemaakt, want als de mode van Alexander Wang íéts is, dan is het wel populair. De New Yorkse modescene en bloggers van over de hele wereld zijn dol op onder meer zijn schoenen, tassen en gebreide items.

Wellicht lukt het Balenciaga nu beter om een jongere markt aan te spreken, waar Nicolas Ghesquière met name het hart van de ervaren modeliefhebber sneller deed kloppen. Toch sloot de Fransman af met een klapper van een trend: de kitsche galaxy sweater.

Gucci-baby
Frida Giannini, de hoofdontwerpster van het Italiaanse Gucci, verwacht een kindje. Dat maakte ze vorige week samen met haar partner Patrizio Di Marco bekend. Mama is creatief directeur, en papa CEO van het iconische label. Een echte Gucci-baby dus. Giannini zal nog doorwerken tot en met de damesshow in februari 2013. Daarna gaat zij met verlof, tot de herenshow in juni achter de rug is.

Hoewel het paar al sinds 2009 bleek te daten, bevestigden Giannini en Di Marco pas vorig jaar dat zij daadwerkelijk een relatie hadden. Een keuze die waarschijnlijk is gemaakt om het succes van de ontwerpster niet in de weg te zitten. Hoewel de Italiaanse al sinds 2002 werkt voor Gucci, kan ze pas sinds enkele jaren rekenen op positieve kritieken voor haar designs.

Het was de show van zomer 2011 die Giannini definitief op de radar zette bij het grote publiek. Hierin wist zij de color blocking trend perfect te verwerken. Eindelijk zagen we weer meer van Gucci dan het uitgebuite GG-monogram. Inmiddels draait het bij het merk deels weer echt om de mode. Het wachten is nu natuurlijk op de nieuwe babycollectie.

Valentino heeft wat te vertellen
De Italiaanse modeontwerper Valentino Garavani heeft in heel zijn carrière nooit een blad voor de mond genomen. Ook deze week had de pensionado weer wat te melden over de staat van de huidige mode-industrie.

Volgens de coryfee is de modewereld namelijk flink veranderd sinds hij erin begon. En die verandering is volgens hem niet per definitie goed. “Nog maar weinig mensen houden van kleding en het maken van mooie kleding”, zegt hij. “En heel weinig ontwerpers ontwerpen nog écht. Het is essentieel om in staat te zijn je eigen schetsen te maken en je visie precies aan de naaisters te kunnen uitleggen. Veel designers draperen tegenwoordig, dat is blijkbaar de nieuwe manier van werken.”

Hoewel Valentino zelf zijn naald en draad enkele jaren geleden al aan de wilgen hing, is hij nog steeds nauw betrokken bij de industrie. Niet vreemd voor een man die een waar imperium bouwde. Zijn bijdrage aan de modewereld is vanaf aanstaande donderdag dan ook tijdens een expositie te zien in het Somerset House in Londen. Daarin worden meer dan 130 van zijn handgemaakte items getoond, allen ontstaan in zo ongeveer de halve eeuw waarin hij non-stop ontwierp voor zijn eigen modehuis. ‘Valentino: Master of Couture’ is nog te zien tot medio maart 2013.

Een echte aanrader voor wie houdt van kleding die de perfecte balans tussen glamour en souplesse behelst. Ook de trouwjurk van Jackie Kennedy uit 1968 wordt tentoongesteld. Valentino is nooit bescheiden geweest over de vriendschap tussen hem en de First lady. “Ze nodigde me een keer uit om haar garderobe te herindelen, het duurde de hele middag!” Die Valentino toch, altijd een goed verhaal.