TOP

Loop.alife: een nieuw kledingmerk van gerecycled kledingafval

Er is een nieuw modemerk op de markt dat voor 100 procent uit gerecycled lokaal kledingafval bestaat.

Het nieuwe kleding- en lifestylemerk Loop.alife speelt op duurzaamheid in en komt met truien die gemaakt zijn van gerecycled kledingafval. Het merk maakt zoveel mogelijk gebruik van lokaal kledingafval en gebruikt geen chemicaliën.

Aanleiding

“De gemiddelde levensduur van een sweater is steeds korter. Van alle geproduceerde  kleding bereikt 30 procent überhaupt nooit een kledingkast”, meldt het merk in een persbericht. “Hiervan zien we ook in Nederland de directe gevolgen: onze kledingafvalberg weegt 235 kiloton (370 voetbalvelden vol!). Bijna 70 procent hiervan gaat direct de verbrandingsoven in.”

Ellen Mensink, oprichtster van Loop.alife, vroeg zich af of ze de kledingafvalberg zou kunnen verminderen en hoe ze de kledingindustrie duurzamer zou kunnen maken. Na uitvoerig testen lukte het vorig jaar om een kleinschalige productie vesten en truien te produceren.

Productieproces

De grondstoffen komen uit Nederland. Hier produceert Loop.alife ook haar producten en anders elders in Europa. De garens komen van afgedankte truien uit de Nederlandse afvalberg. Het afval wordt op kleur en materiaal gesorteerd. Vervolgens wordt de kleding vervezeld en geblend. “Door de zorgvuldige selectie aan het begin van het proces is het niet nodig om opnieuw te verven en zijn er geen water of chemicaliën nodig voor de productie”, meldt het merk. “Kenmerkend zijn de mooie vergrijsde kleuren die ontstaan door het bijzondere productieproces.”

Eerste collectie

De allereerste collectie van het nieuwe lifestylemerk bestaat uit truien en vesten voor mannen en vrouwen. “Loop.alife is elegant, eigenwijs en stoer”, meldt het merk in een persbericht. “De ontwerpen zijn tijdloos, draagbaar en goed gemaakt. Ze gaan nog jaren mee: geen fast-fashion, maar slow-fashion dus.”

loopalife 3

De eerste collectie is te zien van 22 tot en met 30 oktober 2016 tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en is te koop via de website.

Kijk voor meer informatie op: www.brightloops.nl en www.loopalife.nl