TOP

Kosten drukken met parallelle import

Elke ondernemer die last heeft van de kredietcrisis - wie is dat niet - is deze dagen op zoek naar slimmigheidjes om de kosten te drukken. Een manier is om goedkoper in te kopen. Aangezien de gebruikelijke leverancier daarin meestal niet wil meewerken, is de enige wijze om dit te bereiken … parallelle import. Aan de grens met Duitsland maken alle benzinerijders al gretig gebruik van dit fenomeen.

Producten die in Nederland voor een bepaalde prijs over de toonbank gaan, worden in Zuid- en Oost-Europa meestal voor een veel lagere prijs verkocht, en dus ook ingekocht. Omdat de Europese markt een geheel vormt, is het vaak mogelijk om, met het behoud van een marge, producten uit deze lage-prijzen-landen in te kopen en te importeren.

Ook is het mogelijk om producten uit andere, goedkopere, werelddelen te importeren. Let echter wel goed op. Ook al is je leverancier een officiële distributeur, op grond van het merkrecht kan de fabrikant mogelijkerwijs bezwaar maken tegen de verkoop van deze producten op de Europese markt. De goederen moeten namelijk met toestemming van de merkhouder op de Europese markt zijn gebracht. In het ontkennende geval valt een claim dan al snel te verwachten.

Het is dus zeker mogelijk om je kosten te drukken. Maar let er natuurlijk wel op dat je bestaande relatie met je leverancier hierdoor niet onder druk komt te staan. In economisch betere tijden zullen jullie weer met elkaar verder willen.