TOP

Kledingmerken leveren geen voorjaarscollectie aan V&D *

Kledingmerken leveren voorlopig geen voorjaarscollectie aan het noodlijdende warenhuis V&D, meldt brancheorganisatie Modint. De schuld aan de leveranciers loopt volgens Modint nu al ‘in de miljoenen’.

V&D verkeert momenteel in surseance van betaling. Dat betekent dat leveranciers geen geld krijgen voor de artikelen die ze nu in de winkel hebben liggen. Daarom willen ze nu geen nieuwe kledingcollecties leveren aan het warenhuis.

 

Vrees voor voorbestaan 

 

De brancheorganisatie Modint vreest voor het voortbestaan van bepaalde leveranciers, zegt voorzitter Han Bekke tegen de NOS. Bekke zegt dat bedrijven bij elkaar voor vele miljoenen euro’s open hebben staan bij V&D. Hij sluit niet uit dat een faillissement van V&D ook het bankroet zal betekenen voor bepaalde bedrijven, vooral die uit de modesector. “De financieerbaarheid is nu al moeilijk in de mode en textiel. Banken zijn niet echt scheutig met kredieten dus ik kan me voorstellen dat een aantal bedrijven hiermee ten onder zal gaan.”   

 

Relatie goed houden

 

Om welke modebedrijven het gaat, wil Modint niet zeggen. Woordvoerder Ilse Wiegman zegt dat met de leveranciers afgesproken om niet naar buiten te treden om de relatie met V&D goed te houden. Veel partijen hebben volgens haar nog betalingen openstaan van collecties die nu in de winkel liggen. Het gaat om tientallen leveranciers, waarvan sommige voor vijftig procent of meer afhankelijk zijn van het noodlijdende warenhuis.

 

Ook leveranciers uit andere branches, zoals horlogemerk Seiko en het Centraal Boekhuis, hebben hun handen van V&D afgetrokken, meldt NOS. Leveringen worden pas maanden later betaald en ze achten de kans klein dat ze nog geld zien voor hun producten.

 

Cruciale leveranciers

 

Zogeheten ‘cruciale leveranciers’ krijgen wel geld om de zaak draaiende te houden. Het gaat om schoonmaakbedrijven en leveranciers van verse producten voor La Place. V&D zou nu nog voldoende artikelen op voorraad hebben om alle filialen de komende weken van artikelen te voorzien, zegt een woordvoerder. Dat komt mede doordat de webshop is gesloten en daarvan zijn nog producten over.

 

Momenteel bekijken de bewindvoerders van V&D de mogelijkheden voor de warenhuisketen. Er zouden zich tientallen potentiële kopers hebben gemeld. Volgens NRC hoopt V&D op een doorstart met de helft van de winkels. De zwakkere filialen zouden dan dicht gaan. De krant denkt dat een dezer dagen het faillissement wordt uitgesproken.

 

Modint wil nog niet op de zaken vooruit lopen, zegt Wiegman. “Dat bekijken we op dat moment. Wat er gaat gebeuren is nu nog gissen. Voorlopig helpen we onze leden met de juridische kant van de zaak.”

 

LEES HIER ONS COMPLETE NIEUWSOVERZICHT OVER V&D

 

 

 

V&D in vogelvlucht, van toen tot nu:

 

V&D Group bestaat uit V&D Warenhuizen en restauranttak La Place. Het bedrijf is in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesman. Zij openden het eerste filiaal aan de Weesperstraat in Amsterdam. In totaal heeft de warenhuisketen nu 62 filialen in ons land. 

 

De warenhuisketen was begin vorige eeuw – vooral in de jaren twintig tot zestig – een trendsetter in de mode. In 1982 werd Vendex International opgericht. Hieronder vielen uiteenlopende soorten bedrijven als Vendorama, Vendomus, Vendomatic, Discofoon,uitzendbureaus Vedior en ASB, supermarkten als Edah en Konmar en diverse modewinkels als Hunkemöller en Kreymborg.

 

In 1996 ging Vendex International naar de beurs. Een jaar later werd het opgesplitst in Vendex en Vedior. In 1999 fuseerde Vendex met Koninklijke Bijenkorf Beheer, eigenaar van Bijenkorf, Praxis en Hema. De fusiepartij heette tot 2004 Vendex KBB N.V.

 

In 2004 werd Vendex KBB overgenomen door een consortium van investeerders onder leiding van Kokhlberg Kravis Robert & Co, werd het van de beurs gehaald. In juni 2006 is de naam gewijzigd in Maxeda. Het consortium verkocht V&D in 2010 aan Amerikaanse investeerder Sun Capital Partners.

 

Ondanks de miljoenen die Sun Capital in de warenhuisketen heeft gestoken, maakte V&D geen enkel jaar winst. In 2013 liepen de verliezen op tot 42 miljoen euro. Begin 2015 belandde het concern flink in de problemen. Na een hoop gedoe met gedwongen loonoffers voor het personeel, verlaging van winkelhuren en ontslagen, leek de wind weer een beetje in de zeilen V&D te komen. Een akkoord met de vakbonden en verhuurders, een nieuwe distributeur en een kapitaalinjectie zorgden voor een positieve wending. Er volgde een reddingsplan en Sun Capital investeerde 47 miljoen euro waarmee het consortium van banken werd uitgekocht. 

 

V&D zou vier jaar de tijd krijgen om erbovenop te komen, maar verleden week meldde Sun Capital dat het niet bereid was nog meer geld te investeren in V&D. Volgens V&D hebben de warme wintermaanden de zaak de das omgedaan. Op 23 december 2015 is uitstel van betaling verleend. De bewindvoerders van V&D – Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders – bekijken nu welke opties er zijn voor de verkoop van V&D.