TOP

Iris van Herpen ontvangt Nederlandse mode-onderscheiding

Modeontwerpster Iris van Herpen heeft het Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen.

Iris van Herpen heeft het Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde Nederlandse modeontwerpers en bestaat uit een geldbedrag van €50.000 en een ketting, ontworpen door Atelier Ted Noten, die elk jaar wordt doorgeven van ontvanger op ontvanger. Van Herpen kreeg de onderscheiding dinsdag 24 mei uitgereikt.

“Iris van Herpen is een volstrekt authentiek individu en geeft ons met haar unieke zoektocht een groot cadeau. Ze pioniert en brengt met haar creaties, voorbij de begrenzing van de disciplines tussen mode en kunst, toekomst en historie samen in een geheel eigen en uniek handschrift. Hiermee inspireert ze mensen wereldwijd. Iris van Herpen is met recht de zesde vaandeldrager van de Nederlandse modevormgeving. De onderscheiding is immer ‘oxygen for excellence’”, aldus Angélique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation en partner van het Prins Bernard Cultuurfonds.

Iris van Herpen

Iris van Herpen debuteerde in 2007 tijdens de Amsterdamse Fashionweek, hier showde ze haar eerste eigen collectie. Sinds 2011 staat ze op de officiële kalender van de Franse modeweek in Parijs en in maart 2013 presenteerde ze haar eerste ready-to-wear collectie. Daarnaast heeft Van Herpen al verschillende prijzen binnengesleept waaronder de Dutch Design Award (2009, 2010, 2013), de Marie Claire Prix de la Mode (2013) en de Andam Fashion Award (2014).

Cultuurfonds Mode Stipendium

Het Cultuurfonds Mode Stipendium bestaat sinds 2010 dankzij een anonieme mecenas, die getalenteerde Nederlandse modevormgevers wil ondersteunen. Sinds 2011 wordt het Mode Stipendium jaarlijks uitgereikt.  De ontvanger van het Stipendium wordt met het geldbedrag in de gelegenheid gesteld zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen.

Voorgangers

Eerder ontvingen Ilja Visser (2010), Francisco van Benthum (2012), de zusjes Spijkers en Spijkers (2012), Jan Taminiau (2013) en het ontwerpersduao Youasme Measyou (2014)  de onderscheiding.