TOP

Iris van Herpen ontvangt Grand Seigneur

Modeontwerper Iris van Herpen heeft de Grand Seigneur voor het jaar 2016 ontvangen. Zij krijgt deze modeonderscheiding omdat haar oeuvre door de jury als zeer belangrijk voor de vernieuwing van de mode wordt beschouwd.

Portretfoto: Ioulex

De Grand Seigneur geldt als de meest prestigieuze modeonderscheiding in Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt door ondernemersorganisatie Modint. De oeuvreprijs bestaat sinds 1984 en werd eerder toegekend aan onder andere Jan Jansen, Lidewij Edelkoort, Viktor & Rolf, Jan Taminiau, G-Star, Marlies Dekkers en Fiona Hering. “De jury heeft het oeuvre van modeontwerper Iris van Herpen als zó belangrijk voor de vernieuwing van de mode beschouwd, dat zij het predicaat Grand Seigneur glansrijk verdient”, zegt juryvoorzitter Han Bekke van Modint in een persbericht.

Transformatie

Al op jonge leeftijd kreeg Iris van Herpen belangstelling voor mode en maakte zij haar eigen kleding. Zij werd zich bewust van de identiteit en de transformatie die mode bij een persoon teweeg kan brengen. Ze studeerde aan kunstacademie Artez en begon in 2007 met haar eigen label. In 2011 sloot zij zich aan bij de prestigieuze Chambre Syndicale de la Couture in Parijs en staat ze op de officiële kalender van de Franse haute couture week. Haar creaties worden gedragen door beroemdheden als Tilda Swinton, Björk, Beyoncé, Scarlett Johansson en stijlicoon Daphne Guinness.

Iris van Herpen Collectie Between the Lines foto door Peter Stigter

Foto: Peter Stigter

Met haar tijdloze avant-garde geeft Iris van Herpen volgens de jury belangrijke impulsen aan de toekomst van de mode. “Terwijl het individu in onze wereld centraal staat, kleden de meeste mensen zich merkwaardig genoeg bijna uniform, net als alle anderen. Functie, comfort en prijs hebben de prioriteit boven individuele zelfexpressie”, schrijft de jury. “Toch krijgen juist nu steeds meer mensen de behoefte om zich van de massa te onderscheiden door een persoonlijke kledingkeuze. Alleen een ontwerper van de buitencategorie, een vrijdenker als Iris van Herpen, kan die interesse voor verrassende, esthetische, individuele mode aanwakkeren. Met traditioneel ambacht in combinatie met innovatieve techniek.”

Eerdere prijzen

In mei 2016 ontving Iris van Herpen ook al het Cultuurfonds Mode Stipendium, die jaarlijks wordt uitgereikt aan getalenteerde Nederlandse modeontwerpers. Deze toekenning kreeg ze voor haar unieke eigen handschrift en het opzoeken van de grenzen tussen mode en kunst.  Eerder won Van Herpen al drie keer de Dutch Design Award (2009, 2010, 2013), de Marie Claire Prix de la Mode (2013) en de Andam Fashion Award (2014).