TOP

Inretail-directeur Meerman wil schadevergoeding voor ondernemers, Giorgio Armani cancelt shows en strenge lockdown mag van rechter

Inretail-directeur Meerman wil dat de overheid de schade gaat vergoeden die winkeliers lijden door de harde lockdown. De rechter heeft bepaald dat de strenge lockdown gehandhaafd blijft en verder: Giorgio Armani cancelt zijn shows. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 5 januari.

Foto: Jordan Nix via Unsplash

Giorgio Armani cancelt shows

De Armani Group, die bestaat uit Giorgio Armani, Emporio Armani en Armani Jeans, heeft de aankomende Emporio Armani en Giorgio Armani mannenmodehows en Giorgio Armani Privé haute couture-show geannuleerd. Dat meldt onder meer Drapers. Het Italiaanse designermerk zou de nieuwe wintercollecties 2022-2023 presenteren tijdens respectievelijk de Milan Fashion Week Men’s van 14 tot 18 januari en tijdens de Paris Haute Couture Week, die loopt van 24 tot 27 januari. In een verklaring zegt de modegroep dat de beslissing om de shows te annuleren met ‘grote spijt’ is genomen wegens de stijgende coronabesmettingen in Europa. ‘Zoals de ontwerper bij vele gelegenheden heeft gezegd, zijn de shows cruciale en onvervangbare gelegenheden, maar de gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als het publiek moeten opnieuw prioriteit krijgen’, aldus het designerlabel in een verklaring.

Strenge lockdown mag van rechter

De strenge lockdown waar Nederland sinds 19 december in zit, mag in stand blijven. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. Daarmee blijft de huidige lockdown tot zeker 14 januari gelden, schrijft Nu.nl. Advocaat Bart Maes had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd, omdat zij willen dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang wordt beëindigd. De rechtbank oordeelt echter dat de Staat ‘een ruime beoordelingsvrijheid’ bij keuzes die noodzakelijk zijn voor het algemeen belang. Dat geldt in het bijzonder voor ‘preventieve maatregelen op het gebied van gezondheid’. De rechtbank wijst erop dat de Staat de beslissing voor de lockdown heeft genomen op basis van deskundig advies van het Outbreak Management Team (OMT). De eisers trekken andere conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken dan het OMT, maar dat maakt de visie van het adviesorgaan volgens de rechter niet evident onjuist. Maes spande eerder een kort geding aan tegen de Staat, toen over de coronapas, maar ook daar ging de rechter niet in mee.

Inretail-directeur Meerman: “Overheid moet geleden schade vergoeden”

Inretail-directeur Meerman wil dat de overheid de schade vergoed die retailers hebben geleden door de hard lockdown. Dat zei hij in een gesprek met BNR. Volgens de directeur zijn de huidige steunmaatregelen niet toereikend nu winkeliers, maar ook onder meer kappers en horecazaken zeker tot 14 januari de deur op slot moeten houden. “Retailers missen door die lockdown 4 miljard euro omzet, die zijn ze kwijt.” Meerman pleit ervoor dat de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) weer wordt ingevoerd. “En dan niet met een eenmalige uitkering van 4000 euro. De overheid moet dan 8% van de omzet vergoeden voor alle ondernemers die nu getroffen zijn. Daarmee is de schade gedekt.” Meerman benadrukte nog eens dat de winkels gewoon open kunnen met inachtneming van de huidige maatregelen en een maximum aantal klanten per vierkante meter. Dat vindt hij beter dan winkelen met een coronatoegangsbewijs waar de overheid over nadenkt, zegt hij tegen Retailtrends. “Dat vinden we veel beter hanteerbaar. Maar als een coronatoegangsbewijs moet, noem het politieke chantage, dan slikken we ‘m door.”

Inspiratiedagen WFC Amsterdam 23 en 24 januari

Het WFC Amsterdam houdt op 23 en 24 januari zogeheten Mode Inspiratiedagen, zo meldt het WFC. Op beide dagen kunnen retailers inkopen doen bij de showrooms met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Zo zijn een mondkapje en anderhalve meter afstand verplicht, vertelt woordvoerder Marja van Reijn. “Bezoekers kunnen op verschillende plekken binnenkomen, via hostessen wordt dat bezoek gereguleerd. Zo is WFC Amsterdam altijd open gebleven. We zijn geen evenement, maar een groothandel speciaal voor detaillisten en afspraken zijn steeds doorgegaan.”

C&A stopt met samenwerking Mustang

Kledingretailer C&A en jeansmerk Mustang zetten een punt achter hun samenwerking per 1 februari 2023. Beide bedrijven voeren strategische veranderingen door. Dat meldt Fashionunited. Per 1 augustus 2022 verdwijnen de producten van Mustang uit 303 van de 503 C&A-winkels. C&A wil zich onder meer sterker op het eigen merk te focussen. Mustang presenteert deze maand een nieuwe en wil zich op een jonger en internationaler publiek richten, licht CEO Andreas Baur toe. Als onderdeel hiervan wordt het aanbod in de midden en hogere prijsklasse bij het merk uitgebreid. “Zo stellen we onze wholesale klanten en onze eigen winkels in staat een hoger gemiddeld bonbedrag te realiseren.”