TOP

Hutspot is failliet: ‘Ons type retail is hier niet tegen bestand’

Faillissement aanvragen, een snoeihard besluit dat oprichters Nick van Aalst, Reinier Bernaert en Pieter Jongens namen tijdens de kerst. Zo hadden ze het niet bedacht. Ze hadden fors geïnvesteerd in 2019 met de bedoeling dit jaar volop door te kunnen groeien. En toen – het is inmiddels een veelgehoorde uitspraak – kwam corona. “We waren klaar voor een topjaar. Dit is overmacht.”

Met nog een paar uur op de klok van dit uiterst vervelende coronajaar, laat de faillissementsuitspraak door de rechtbank in Amsterdam een extra bittere nasmaak na. Dit scenario hadden de oprichters van de frisse retailformule Hutspot – Nick van Aalst, Reinier Bernaert en Pieter Jongens – niet kunnen bedenken. “Dit zagen we vorig jaar niet aankomen”, vertelt Nick van Aalst. “In 2019 hebben we een risico genomen door veel te investeren. We hebben drie vestigingen geopend in Nederland (Den Bosch, Amsterdam en Breda) een nieuw softwaresysteem gebouwd en met personeel uitgebreid op het hoofdkantoor.”

Nick van Aalst. Foto: RJR Fotografie

Van Aalst vervolgt: “We waren klaar voor een topjaar, januari en februari 2020 zagen er goed uit en toen kwam corona. Dit is een jaar waarin, als je er zonder buffers aan begint, het heel lastig gaat krijgen. We hebben het nog goed gedaan met resultaten, maar als je op een gegeven moment op 50 procent omzetverlies zit en je ziet dat de groei naar online gaat? Daar is ons type retail niet tegen bestand. Hutspot is een offline retailer, we hebben nooit de ambitie gehad om online groot te worden, maar altijd de focus te houden op fysiek.”

‘Dit is een jaar waarin, als je er zonder buffers aan begint, het heel lastig gaat krijgen’

Knoop doorgehakt

Met de lockdown die 14 december 2020 werd afgekondigd, werd de toekomst nog onzekerder. Daarop hebben de ondernemers zelf besloten aan de noodrem te trekken, vertelt Van Aalst. “Tijdens de kerst hebben we zelf de knoop doorgehakt. Je moet kijken naar schuldenlasten die zich opstapelen en reëel zijn. Gelukkig hebben we het steeds heel clean gehouden. Naar iedereen die iets te maken heeft met Hutspot, van personeel tot leveranciers zijn we steeds heel transparant geweest over hoe de zaken ervoor stonden. We hebben de schade kunnen beperken door nu te stoppen.”

Emotioneel

Op 28 december heeft Hutspot voor alle onderdelen faillissement aangevraagd. Het faillissement is 30 december uitgesproken. “Ik heb gister een heel nette mail gestuurd naar alle leveranciers en ondanks dat ze hierdoor omzet mislopen, hebben ze mooie, warme reacties teruggestuurd. Daar werd ik best even emotioneel van. En het geeft een gevoel van trots, want uiteindelijk vind ik dat we een unieke retailer zijn geweest. We zijn met €15.000 gestart en hebben Hutspot naar €10 miljoen omzet getrokken door organisch te groeien. Maar, nogmaals, als je dat weer investeert in je bedrijf is er geen buffer om het in tijden als deze met de fysieke strategie vol te houden.”

‘We hebben goed geïnvesteerd en hoewel wij niet in staat zijn om daar de vruchten van te plukken, betekent dat niet dat een ander dat niet kan doen’

De winkel van Hutspot in Den Bosch. Foto: Hutspot

Doorstart

Van Aalst en zijn compagnons geloven nog heilig in Hutspot en hopen op een doorstart door een andere partij. “We hebben hard gewerkt aan het merk en het is ook heel ver gekomen in die acht jaar, maar er zit nog meer potentie in. We hebben er goed geïnvesteerd en hoewel wij niet in staat zijn om daar de vruchten van te plukken, betekent dat niet dat een ander dat niet kan doen. Ik hoop dat er als er nieuwe eigenaar komt dat personeel en leveranciers met Hutspot een goede toekomst tegemoet gaan.”

‘Mijn vrouw kan elk moment bevallen van onze tweede dochter. Het is een gekke tijd’

Zwarte dag

Van Aalst noemt het een ‘zwarte dag’, maar ook één met een lichtpuntje. “Mijn vrouw kan elk moment bevallen van onze tweede dochter. Het is een gekke tijd”, besluit hij, met een blik op de toekomst: “We zijn alle drie jong en goed in wat we doen, dit is overmacht geweest. We hebben niet verkeerd gehandeld. Ik zie de toekomst rooskleurig in, ook al is dit een zwarte dag. We hebben een enorme ondernemersgeest en altijd zin om mooie dingen te doen. You win some, you lose some.”