TOP

H&M gebruikte in 2010 meeste biokatoen

H&M was in 2010 wereldwijd de grootste afnemer van biologisch katoen. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de non-profit organisatie Textile Exchange, dat deze week uitkwam.

Het jaar daarvoor was C&A nog de grootste afnemer van organisch katoen wereldwijd. Dat bedrijf is nu ingehaald door H&M, dat in 2009 nog op de vijfde plaats stond. Dat blijkt uit de top 10 die is opgesteld door Textile Exchange in het ‘2010 Global Market Report on Sustainable Textiles’. Ook bij Inditex (moederbedrijf van oa Zara) heeft het gebruik van biokatoen een vlucht genomen: in 2010 staat het bedrijf op de vierde plaats, terwijl het een jaar eerder niet eens in de top 10 voorkwam.

De top 10 van grootste afnemers van biokatoen in 2010:

  1. H&M
  2. C&A
  3. Nike
  4. Inditex
  5. Adidas
  6. Greensource (Amerikaanse private label producent)
  7. Anvil Knitwear (Amerikaans kledingmerk)
  8. Target (Amerikaanse retailer)
  9. Disney Consumer Products
  10. Otto Group

Ondanks de recessie is het gebruik van biologisch katoen in 2010 gestegen met 20% naar meer dan $5,16 miljard. De schatting van Textile Exchange is dat het gebruik van organisch katoen in de komende jaren met datzelfde percentage zal blijven stijgen, tot zo’n $7,4 miljard in 2012. Overigens is vorig jaar ook het gebruik van duurzame en gerecyclede vezels gestegen, er werd met name meer gerecycled polyester en tencel gebruikt.