TOP

Het modenieuws van 2018: Nederlandse modemerk met internationale allure verdwijnt uit de winkelstraat

Wat was hét nieuws van 2018? Na uitvoerige bestudering van de statistieken van onze website komt duidelijk naar voren dat één nieuwsfeit verreweg de meeste aandacht trok, naast de modetrends, interviews met ondernemers, achtergrondverhalen, faillissementen en nieuwe modemerken.

Aan het einde van jaar duiken we de statistieken van onze website in. Wat is het bestgelezen bericht? Welke trends konden op veel interesse rekenen? Wat zijn de opvallendste gebeurtenissen? Welke modebedrijven hebben het eind van het jaar niet gered? 

Het jaar 2018 is nog niet eens zo lang begonnen of er sijpelt nieuws door dat Olcay Gulsen vertrekt bij het modemerk Supertrash? Hè, Olcay Gulsen weg bij Supertrash? Die waren toch zo onafscheidelijk als een siamese tweeling? Supertrash was Olcay Gulsen en Olcay Gulsen was Supertrash. Maar het is waar, want tegen RTL Boulevard zegt ze: “Ik heb heel erg de behoefte om zelf meer creatief bezig te zijn”. Zo gaat ze meer televisiewerk doen. “Ik ga een heel leuk programma maken in het buitenland.” De afgelopen maanden is ze dan al op de buis in het programma Wie is De Mol?

Wat is er aan de hand? Het wordt niet meteen duidelijk. Wel weten we dat het bedrijf in 2017 al wat problemen heeft gehad op financieel gebied. Maar daarvoor had het bedrijf toch vers geld gekregen?

Opvolger

Hoe dan ook, Charles Paape (55) is de opvolger van Gulsen, onthult Quote door een kijkje in het handelsregister. Hij was eerder ceo en cfo bij Free Record Shop, The Phone House en Dixons. Tegen zakenblad Quote zegt hij: “Ik ben gevraagd door de aandeelhouders, waaronder ook mevrouw Gulsen, om dit te doen. Ik heb inderdaad geen ervaring met de modebranche, maar heb andere kwaliteiten.” 

Faillissement

Die kwaliteiten hebben niet geholpen, want op 20 maart nadert het einde. In het tv-programma RTL Boulevard bevestigt Olcay Gulsen dat er faillissement is aangevraagd voor het bedrijf Supertrash. De reden is dat er te veel verlies wordt gemaakt. “Ik vind het heel erg pijnlijk, het is mijn levenswerk. Maar vooral heel erg heel pijnlijk voor iedereen die betrokken is en alle medewerkers. Het is voor mij wel een beetje een zwarte dag.”, zegt Gulsen in RTL Boulevard. Op 27 maart spreekt de rechtbank in Amsterdam het faillissement uit.

Doorstart 

Weer een maand later. RTL Nieuws meldt dat Supertrash een doorstart maakt. Zonder Olcay Gulsen, maar met een herstructureringsspecialist van 29 aan het roer. Twee van de winkels gaan zeker door, voor drie winkels in de toekomst nog onzeker. Wie de groep investeerders is achter de doorstart, is niet bekend. Wel dat de nieuwe vennootschap ST.art bv, die voor de doorstart is opgericht, zal worden geleid door Tim Everts, een ‘herstructureringsspecialist’. Op zijn profiel op LinkedIn staat dat de 29-jarige Everts bij Deloitte en KMG heeft gewerkt en nu interim finance professional is. 

Curator: faillissement Supertrash ‘onafwendbaar’ 

Het faillissement van Supertrash in maart 2018 was volgens de curator onafwendbaar. Dat blijkt uit het openbaar faillissementsverslag in mei 2018. Daarin staat te lezen: “Tot en met 2015 lag de focus met name op de wholesale. In 2015 werden een aantal retailwinkels teruggekocht en in connectie daarmee werd een nieuwe kledinglijn, ST Studio, opgezet. Deze werd slecht ontvangen.”

Verder meldt de curator: “Daarnaast was er sprake van een terugloop van orders in de wholesale. De voornoemde omstandigheden hebben mede bijgedragen aan de liquiditeitsproblemen die zijn ontstaan en tot het faillissement geleid. Ondanks diverse investeringen en het wijzigen van de wijze van inkoop met het doel de druk op de liquiditeit te verlagen, bleek dat een faillissement onafwendbaar was.”

Merkrechten

Half juni is er weer nieuws te melden: Unlimited Footwear Group verwerft Supertrash-merkrechten. De investeerdersgroep die het failliete Supertrash in april 2018 overnam, heeft het merkrecht doorverkocht aan een deel van de aandeelhouders achter de Unlimited Footwear Group (UFG). Met het verkrijgen van de licentie komt voor het schoenenbedrijf een ‘langverwachte droom’ uit: een high-end vrouwenschoenenmerk.

Het bedrijf streeft ernaar de eerste Supertrash-schoenen voor herfst-winter 2019-2020 te presenteren. In eerste instantie ligt de focus op de Benelux. Daar zullen de collecties worden verkocht via ‘premium schoenenretailers, warenhuizen, officiële dealers en online kanalen’. “Met het verkrijgen van deze licentie wordt een langverwachte droom werkelijkheid: een high fashion vrouwenmerk”, laat UFG-ceo Bart van Helvoirt weten.

UFG heeft ruime ervaring met de introductie van modemerken op de internationale schoenenmarkt. Het bedrijf is eigenaar van de merken Bullboxer en Rehab Footwear en produceert via dochteronderneming Star Collections onder licentie schoenenlijnen voor Björn Borg, Gaastra en NZA New Zealand Auckland. De schoenen worden wereldwijd in meer dan vijftig landen verkocht via online en offline retailpartners, variërend van zelfstandige winkeliers tot multibrand warenhuizen. In 2016 kwam daar met de overname van Invito en Le Ballon ook een eigen retailtak bij.

En zo kon het gebeuren dat Supertrash, hét succesverhaal van Olcay Gulsen uit Waalwijk, die een Nederlands modemerk met internaionale allure uit de grond wist te stampen, als een nachtkaars uit werd geblazen. 

Schuldenlast

Voor de curator is nog wel steeds werk aan de winkel. Half oktober meldt hij dat SuperTrash nog elf miljoen euro open heeft staan bij schuldeisers. De Belastingdienst heeft de grootste vordering open staan: ruim €3,8 miljoen. Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag . Andere grote schuldeisers zijn de bank (€2,5 miljoen) en uitkeringsinstantie UWV (€181.000).

Nieuwe start met nieuwe eigenaar

Intussen is de nieuwe eigenaar druk bezig met een nieuwe start. Voor de ontwikkeling van de kledinglijn heeft UFG een partner uit de kledingbranche aangetrokken. Brandrush is de nieuwe agent van de kledingcollectie. Op 20 en 21 januari 2019 presenteert het nieuwe Supertrash zich op Modefabriek aan retailers.

Supertrash in 2018