TOP

Het hybride jack: hype of blijvertje?

Hybride jacks zijn dit voorjaar een bestseller in veel mannenmodezaken. Wat maakt dit item tot een kassucces, welke varianten verkopen het best en zijn er ook minpunten? Acht vragen en antwoorden. "Dit is een ideale jas voor kwakkelend weer."

Foto: Wahts

Wat is een hybride jack?

Een hybride jack wordt onder talloze namen op de markt gebracht, waaronder sweat jack, sweatervest, sweacket, padded vest en vestjack. De benamingen duiden het soort artikel al: een hybride jack is in veel gevallen een kruising tussen een outdoorjack en een sweater. Het voor- en soms ook achterpand bestaat uit veelal doorgestikte stof, de mouwen zijn vaak uitgevoerd in jersey of knitwear. Het vestjack heeft de looks van een bodywarmer met een sweater, maar heeft voornamelijk een slimfit silhouet.

Hoe komt het dat dit item een succes is?

Dit heeft verschillende redenen. Een aantal merken bieden al enkele seizoenen hybride jacks aan, met name in de najaarscollecties. Dit voorjaar zien mannenmoderetailers een opvallende toenemende vraag. Een veelgenoemde reden is de relatief lagere temperatuur. “Het is nog veel te koud voor de tijd van het jaar.”, zegt Edward van Reenen, retailmanager bij Schulte Herenmode in onder andere Heemstede, Hillegom en Leiderdorp. “Dit is een ideale jas voor fris en kwakkelend weer. We verkopen deze jacks erg goed, van merken als Hugo Boss, Paul & Shark, State of Art en Brax.” 

Ook Siebe Jeursen van Gab Nederland (Groep Alain Broekaert) ziet sinds het afgelopen seizoen een run ontstaan op de jacks. Binnen zijn modegroep ziet hij ze bij onder andere Ecoalf, Hackett en Pepe Jeans. “Het is het perfecte all season-product, zeker nu de seizoenen steeds meer in elkaar overlopen. Daarbij: mannen kopen heel functioneel. Dit koude voorjaar beleeft het hybride jack daarom een goed momentum.”

Daarnaast speelt de comfort-trend een belangrijke rol. De hybride vestjasjes liften moeiteloos mee op de groeiende vraag naar stijlvolle, maar hoog comfortabele mannenmode. De doorgestikte delen zijn voornamelijk van lichtgewicht materialen, de mouwen van soepele en flexibele stretchmaterialen, waardoor de bewegingsvrijheid groot is. Jeursen: “Mannen kunnen dit jasje makkelijk aanschieten en bijvoorbeeld ook gebruiken als een autojas.”  

Wat zijn verdere pluspunten van hybride jacks? 

Een groot pluspunt is de multifunctionaliteit. Zo is er door de combinatie van materialen sprake van een duidelijke stijlmix. Sportief en casual, maar met een verfijnde invalshoek. “Je kan er op de tennisbaan gemakkelijk mee inslaan, maar met een nette broek sla je ook geen flater. Multi-inzetbaarheid: daar houdt de klant van”, meent Jeursen. Van Reenen van Schulte Herenmode benoemt daarnaast praktische details als de binnenzakken als pluspunt. 

Zijn er ook minpunten? 

Minpunten worden vooralsnog niet echt genoemd. Raoul van Dun, eigenaar van Suitable, en Martin Olijve, eigenaar van Martin Menswear in Hardenberg, benoemen dat de jacks niet geschikt zijn voor al te regenachtig weer. Olijve: “Maar ik vind dit niet echt een minpunt, omdat het duidelijk is dat de materialen niet regenafstotend zijn. Dit doet niets af van het succes. Wij verkopen al een aantal seizoenen vestjacks en ze blijven erg goed verkopen. We bestellen regelmatig bij.”

Wat valt verder op?

De hybride jacks verkopen in elk segment goed, maar lijken opvallend hoog te scoren in het hogere segment. Steyn Eshuis van Unique Mode in Rijssen heeft dit ook gemerkt. “De mooie, net wat mooiere en rijkere varianten worden erg goed verkocht. Die gaan allemaal op, terwijl de modellen van een middensegmentsmerk als Jack & Jones blijven hangen.” Johan Borst, mede-eigenaar van Ben Borst in Noordwijk is fan van het Italiaanse merk Moorer. “Die brengen net iets luxere en kwalitatief mooie kwaliteiten.” 

Wat ook opvalt aan de huidige verkoop van de populaire vestjacks zijn de kleuren. Diverse retailers geven aan dat lichte en net even wat verrassender tinten de voorkeur hebben. “Grijs-blauw vinden mannen een leuk alternatief”, constateert Karin Kostense van mannenmodemerk Wahts, dat verschillende ‘sweat jackets’ in het assortiment heeft. “Mannen durven meer qua kleur, maar een mooie donkerblauw blijft ook altijd goed.” Van Dun van Suitable ziet dat lichte kleuren als zand- en crèmetonen geliefd zijn voor dit soort jasjes.

Wie bieden deze vestjassen aan?

Er is een breed scala aan aanbieders in diverse segmenten. Merken als Prada, Hugo Boss, Lacoste, Patagonia, Jack Wolfskin, Profuomo, Jack & Jones tot Cast Iron. 

Zijn ze nu nog op korte termijn verkrijgbaar?

Zeker, een aantal merken hebben de vestjasjes op voorraad. Onder andere Cast Iron, Vanguard, Wahts en Ecoalf. 

Gaat het om een hype of een blijvertje? 

Bij Ben Borst in Noordwijk is het hybride jack in een aantal seizoenen uitgegroeid tot een vaste waarde vertelt Johan Borst. “Bij ons is dit geen mode-artikel meer, maar een vaste waarde. We hebben ze van verschillende merken, van Parajumpers en Woolrich tot Moorer. We kopen altijd voldoende in.” 

“Voor ons is dit inmiddels een goed basisartikel, dat aan het einde van het seizoen altijd is uitverkocht”, zegt Kostense van Wahts. Volgens het mannenmodelabel absoluut een blijvertje dus. Dat het merk nu voor het eerst de hybride jacks tevens in het voorjaar aanbiedt, zegt genoeg. Kostense: “We ontwikkelen ook door en proberen ze regelmatig nieuw elan te geven. Door niet te veel quilting toe te passen bijvoorbeeld. We onderscheiden ons door cleanere fronts en door het gebruik van matte materialen.” 

Moorer geeft eveneens een andere draai aan deze productgroep. Het Italiaanse label biedt op diens site onder het kopje outerwear naast bombers, mantels en parka’s tevens keuze uit ‘hybrids’. Daarbij zijn er onder meer modellen met denim en leren details in plaats van jersey sweats. Ook Ecoalf heeft komend najaar nieuwe modellen in de collectie: met capuchons en opstaande kragen en gebreide mouwinzet, die – heel praktisch – gevoerd zijn met een winddichte nylon voering.