TOP

Juridisch getouwtrek rondom verkoop voorraad failliet Sandwich

Er is een juridische strijd losgebarsten tussen de familie Veldhoven en de curator die het faillissement van Sandwich Fashion Company afhandelt. De familie Veldhoven is de partij achter Sandwich, het label dat in de afgelopen vier jaar drie keer over de kop ging. De inzet van het gevecht: de voorraad kleding van zo’n 250.000 stuks.

credit beeld: Sandwich

De familie Veldhoven, de partij achter het failliete vrouwenmodemerk Sandwich, heeft de zaak die ze heeft aangespannen tegen curator Marjolein Oonk-Pallandt van Lawwise Advocaten in Breda, op 26 april verloren. Dit staat te lezen in een beschikking, die in handen is van Textilia. Met het verzoek, dat diende voor de rechtbank Overijssel in Almelo, wilde de familie toestemming afdwingen om de voorraad van zo’n 250 duizend stuks kleding van Sandwich onderhands te kunnen verkopen aan vennootschap Team SW, in plaats van door een openbare verkoop via de curator. Team SW is sinds afgelopen maart de licentiehouder van het merk. Oonk-Pallandt ging niet akkoord met de onderhandse verkoop omdat ze de geboden prijs te laag vindt. 

Niet acceptabel

Met de uitspraak stelt de rechtbank de curator in het gelijk. De voorzieningenrechter noemt de 160.000 euro die Team SW voor de voorraad wil betalen ‘niet acceptabel’. De rechtbank baseert zich op het onafhankelijke rapport van taxatiebureau NTAB, die de verkoopwaarde van de voorraad schat op zo’n 2,5 miljoen euro. De curator denkt bij een openbare verkoop rond de 8 ton euro te kunnen ophalen en heeft zelfs al twee potentiële kopers. De familie Veldhoven weigert echter met deze partijen in zee te gaan.

“Door deze weigering en door het kapen van de merklicentie, wordt een goede afwikkeling van het faillissement geblokkeerd”, aldus Oonk-Pallandt in een telefonische reactie aan Textilia. “Mijn taak als curator is om zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers binnen te halen. Het is hoogst ongebruikelijk dat een pandhouder een partij naar voren schuift die aanzienlijk minder voor de voorraden wil betalen dan andere partijen.” 

In de weg

Volgens Martijn Veldhoven, die namens de familie reageert, staat juist curator Oonk-Pallandt ‘zonder enig onderzoek en uitgaande van onjuiste feiten’ de doorstart van Sandwich in de weg. “De enige potentiële koper tot 14 april was naast Team SW de zogenoemde bedrijvendokter, Martijn Rozenboom, die de curator ook heeft voorgesteld aan het personeel”, stelt Veldhoven in een schriftelijke reactie. “Met hem kunnen wij, net als veel curatoren en het personeel, onmogelijk zaken doen.”

Rozenboom kocht de afgelopen jaren retailformules als Expresso, Claudia Sträter, Miss Etam, Supertrash, McGregor en Dungelman uit failliete boedels en verkocht daarna de merkrechten door aan andere partijen. Veldhoven: “Team SW bestaat uit oud-werknemers van Sandwich die het merk een warm hart toedragen. Wij menen dat Sandwich daar in goede handen is.”

Doorstartconstructies

Uit onderzoek van de curator blijkt dat bij de twee eerdere faillissementen van Sandwich in 2019 en 2020 eenzelfde soort constructie werd gebruikt als nu; de voorraden werden verkocht aan een nieuwe vennootschap, die kort voor het faillissement werd opgericht en de merklicentie in handen kreeg. Daan Cohen de Lara, een investeerder uit Amsterdam, had steeds een hoofdrol bij de doorstartconstructies van de drie faillissementen van Sandwich. Cohen de Lara is de huidige bestuurder van Team SW en was tot het faillissement bestuurder bij Sandwich Fashion Company en bij meerdere andere ter ziele gegane Sandwich-vennootschappen in de afgelopen jaren. 

Cohen de Lara zegt de gang van zaken ‘te betreuren’. “Bij mijn weten heeft mevrouw Oonk-Pallandt nog geen vragen gesteld over het verleden. Ik heb geen idee op welk onderzoek de curator zich baseert. Genoemde eerdere faillissementen van de bedrijven achter Sandwich zijn inmiddels al afgewikkeld en zeer zorgvuldig beoordeeld door de curatoren van AKD en Houthoff Advocaten”, aldus de reactie van Cohen de Lara.

De curator laat weten dat er op zeer korte termijn een kort geding wordt aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam, om een openbare verkoop van de voorraad te forceren.