TOP

Hema raakt schulden kwijt, Olcay Gulsen reageert en Duitse retouren kosten 5,5 miljard euro


Het Duitse modemerk Wellensteyn opent een eerste filiaal in Nederland. Verder: Marcel Boekhoorn verlost Hema van deel van haar schulden door deze om te zetten in aandelen, in 2018 hebben teruggestuurde pakketjes de Duitse e-commercesector 5,5 miljard euro gekost en Olcay Gulsen heeft gereageerd op de berichten over haar rol bij het faillissement van Supertrash. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 6 mei.

Retourlogistiek kost Duitse e-commercesector 5,5 miljard euro

Het afgelopen jaar zonden Duitse webwinkelconsumenten 280 miljoen pakketjes retour. Dat schrijft Logistiek.nl. De kosten van deze retourzendingen waren ruim 5,5 miljard euro. Eén op de zes bezorgde pakketten wordt in Duitsland retour gestuurd, berekenden economen van de Universiteit Bamberg uit Beieren. In 2018 gingen er 280 miljoen pakketten retour. Daarin zaten 487 miljoen items. De totale kosten worden geschat op ruim 5,5 miljard euro. Die kosten zijn deels doorberekend in de marktprijzen, maar belasten vooral de marges van webwinkeliers.

Voormalig Supertrash-ceo herkent zich niet in beeld

Olcay Gulsen heeft in het tv-programma 6Inside van haar nieuwe werkgever Talpa gereageerd op de negatieve berichten over haar rol rondom het faillissement het van Supertrash. Ze zegt desgevraagd dat ze het pijnlijk vindt en dat het wat haar betreft niet in de media besproken hoeft te worden. Ze vindt het erg vervelend en herkent zich niet in het beeld dat van haar geschetst wordt.

Duits modemerk Wellensteyn zet voet aan wal in Nederland 

Deze zomer opent het Duitse modemerk Wellensteyn in de Nieuwe Haagse Passage haar eerste filiaal in Nederland. Verhuurder is het ASR Dutch Prime Retail Fund waarmee een langjarige huurovereenkomst is afgesloten. Het gaat om een winkel van 275 vierkante meter. Na een verbouwing opent daar deze een twee verdieping tellend filiaal van Wellensteyn, een outdoor jassenmerk.

 


 

Marcel Boekhoorn verlost Hema van deel schulden

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn zet leningen ter waarde van €103 miljoen om in aandelen. Deze stap van zijn investeringsbedrijf Ramphastos moet helpen om de schulden van Hema terug te dringen. Boekhoorn kreeg de leningen bij de overname van het Nederlandse warenhuis eind 2018 in handen. Met de omzetting van deze leningen levert Ramphastos een potentiële vordering of claim in. Deze ingreep is vooral een signaal aan de markt dat de nieuwe eigenaar geen andere belangen heeft dan Hema te laten groeien, zegt Corné Melissen, partner bij Ramphastos tegen Het Financieele Dagblad.

De winkelketen gaat al jaren gebukt onder een schuldenlast van circa €750 mln, waarmee de voormalige Britse eigenaar Lion Capital het bedrijf opzadelde. Hema betaalt jaarlijks tientallen miljoenen rente op deze schulden en dat zorgt ervoor dat het bedrijf al jaren geen cent winst kan laten zien.

Populariteit van retourpinnen neemt toe, vooral in kledingwinkels

Een grotere groep Nederlandse consumenten heeft vorig jaar gebruikgemaakt van retourpinnen. Met name bij winkels die duurdere producten verkopen, zoals kledingwinkels en meubelzaken, lijkt de terugbetaalmethode aan te slaan. Het gemiddelde retourpinbedrag was daar 51,50 euro.