TOP

Gerry Weber gaat flink reorganiseren

Het Duitse modebedrijf Gerry Weber International heeft bij de presentatie van de jaarcijfers een grootscheepse reorganisatie aangekondigd. Er worden meer dan 100 winkels gesloten en ruim 700 banen geschrapt.

Hoewel Gerry Weber International geen verlies maakt en de totale omzet in boekjaar 2014/2015 met 8,1% steeg naar €920,8 miljoen, vindt de directie de resultaten teleurstellend. De omzet steeg vooral door de opening van nieuwe winkels en door de overname van het jongere, modieuzere merk Hallhuber in februari 2015. De omzet van de merken Gerry Weber, Taifun en Samoon daalde met 5,4%. De brutowinst daalde van €108,9 naar €79,3 miljoen.

Teleurstellende resultaten

De teleurstellende jaarcijfers, de tegenvallende resultaten in de eerste maanden van het lopende boekjaar én de uitdagende marktomstandigheden maken dat het bedrijf flink gaat reorganiseren. Het saneringsplan Fit4Growth moet er voor zorgen dat er binnen 18 tot 24 maanden weer sprake is van winstgroei.

Uitdagende periode

“Gerry Weber zit in de meest uitdagende periode in de geschiedenis van het bedrijf”, zegt ceo Ralf Weber in een persbericht. “We hebben besloten alle noodzakelijke maatregelen te nemen om deze fase zo snel en goed mogelijk te doorstaan en de basis te leggen voor winstgevendheid op de lange termijn. De reorganisatie zal veel vragen van onze medewerkers, gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk.”

Winkelsluitingen

Het bedrijf gaat flink snijden in het winkelbestand. Er worden in de komende twee jaar 103 winkels gesloten, waarvan driekwart in Duitsland. Nog eens vijf procent van het winkelbestand komt in aanmerking voor sluiting wanneer de resultaten niet verbeteren. Overigens blijven er genoeg winkels open. Het bedrijf heeft meer dan 1200 eigen winkels en 270 franchisewinkels. In de overblijvende winkels wordt geïnvesteerd in de presentatie, service en digitalisatie. In Nederland zijn een dertigtal House of Gerry Weber winkels en het is nog niet bekend of daarvan ook filialen sluiten.

Banen schrappen

Daarnaast worden de bedrijfsstructuur en alle processen geoptimaliseerd. Ongeveer 200 banen op het hoofdkantoor in Halle in Duitsland gaan daardoor verdwijnen, plus ongeveer 50 banen bij buitenlandse dochterondernemingen.  Daarnaast zullen 460 winkelmedewerkers hun baan verliezen door de sluiting van winkels. Het bedrijf verwacht met deze maatregelen per jaar 20 tot 25 miljoen euro te kunnen besparen.

Investeren in groothandel

Verder wordt geïnvesteerd in de groothandelsdivisie, die voor groei moet zorgen. Er wordt een partnership programma gepresenteerd, om het merchandise management te optimaliseren en de service richting winkeliers te verbeteren. Naast ondersteuning van bestaande klanten, gaat het bedrijf op zoek naar nieuwe klanten.

4 aparte merken

Tenslotte gaan de vier merken ieder opereren onder een aparte business unit met maximale beslissingsvrijheid, waardoor elk merk sterker in de markt kan worden gezet. Zo zullen de merken Taifun en Samoon nog meer losgekoppeld worden van Gerry Weber. De collectie van Gerry Weber wordt moderner en eigentijdser en van betere kwaliteit. Er wordt geïnvesteerd in de presentatie op de winkelvloer en in nieuwe campagnes.