TOP

‘Gemeenten medeveroorzaker leegstand’

In steeds meer Nederlandse plaatsen begint de leegstand van winkelpanden op te vallen. Detailhandel Nederland vindt dat de gemeenten hierin (nog altijd) een belangrijk aandeel hebben.

“Niet alleen de crisis en de opkomst van webwinkels zorgen voor sluiting van winkels -gemeenten hebben jarenlang te veel winkelmeters gecreërd zonder dat er vraag naar was”, vindt Jelger Zee, secretaris vestigingszaken Detailhandel Nederland. De verkoop van grond voor winkels brengt meer op dan voor woningen of kantoren. Door het verrijzen van nieuwe winkelcentra aan de periferie van plaatsen komen winkels in het centrum leeg te staan.” Verloedering is volgens hem het gevolg. Bovendien zijn het vooral de kleine zelfstandige ondernemers die gedupeerd worden, omdat hun financiële reserves beperkt zijn om te bufferen.

Kwart leegstand

Volgens winkellocatieonderzoeker Locatus stond 1 oktober 2011 gemiddeld 6,54 procent van de Nederlandse winkelpanden leeg. In sommige plaatsen ligt dit percentage veel hoger. Schiedam kampt met 25 procent leegstand, meldt Nuzakelijk.nl in haar berichtgeving over leegstand. Zee ziet gemeenten voorlopig nog niet stoppen met het creëren van nieuwe winkelgebieden, omdat zij het geld goed kunnen gebruiken. Daarnaast zijn provincies volgens hem te terughoudend om gemeenten terug te fluiten.

Sloop
De leegstand lost zich volgens Zee niet vanzelf op. “Detailhandel Nederland pleit bij structurele leegstand voor het renoveren, slopen of herbestemmen van winkellocaties. Bovendien willen we dat gemeenten hun financiële problemen niet langer op winkeliers afwentelen. Soms lijkt het wel of de middenstand de gaten in de begroting moeten vullen. In november is in de Tweede Kamer een motie ingediend en aangenomen die gemeenten moet verplichten om eerst te kijken of bestaande winkelruimte benut kan worden, voordat er nieuwe winkelcentra gebouwd worden.” Zee hoopt dat deze motie leidt tot een aanpassing van het beleid.

Bron: Nuzakelijk.nl