TOP

Geen doorstart voor winkels Amazingkids, Scotch & Soda gaat door in VS en About You in rode cijfers

De merknaam en webshop van Amazingkids zijn overgenomen, maar er komt geen doorstart voor de winkels. Verder: de failliete Samsøe Samsøe-winkel aan de Leidsestraat in Amsterdam kampte met een te hoge huur en een te lage omzet, de nieuwe eigenaar van Scotch & Soda zet de Amerikaanse activiteiten voort en About You duikt dieper in de rode cijfers. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 12 mei.

Foto: Wilke Wittebrood/Textilia

Webshop Amazingkids start door, winkels niet

De merknaam en webshop van het failliete Amazingkids zijn overgenomen door een investeerder. Dat zegt curator Bas Coelingh Bennink tegen het Noordhollands Dagblad. Amazingkids.nl is inmiddels weer in de lucht. Er is niet bekendgemaakt wie de nieuwe eigenaar is. Hoewel er eerder ook interesse voor diverse winkels was, maken de acht vestigingen van de kindermodeketenketen geen doorstart. De Amazingkids-filialen in Almere, Anna Paulowna, Deventer, Enschede, Goes, Hoogezand, Schagen en Veenendaal gaan definitief dicht.

Amazingkids werd op 14 februari failliet verklaard. Het bedrijf kampte door de coronamaatregelen met een terugloop in de winkels en wist zich na de pandemie onvoldoende te herpakken, doordat consumentenbestedingen onder druk kwamen te staan. Saneringsmaatregelen leidden volgens de curator niet tot het gewenste resultaat, waardoor oprichters Carin en Wim Gerssen zich genoodzaakt zagen om het faillissement aan te vragen. Of ze bij Amazingkids betrokken blijven, is niet bekend.

Curator: ‘Huur te hoog, omzet te laag voor Samsøe Samsøe Leidsestraat’

De huur van de failliete Samsøe Samsøe-winkel aan de Leidsestraat in Amsterdam was te hoog en de omzet te laag om winstgevend te zijn. Ook zou de vestiging niet op de juiste locatie zitten. Dat zijn de voorlopige conclusies van curator Marleen Jonckers over het faillissement van de winkel op 11 april. Uit haar eerste verslag blijkt dat de verhuurder niet bereid was om de huur te verlagen. Aanvankelijk werden de verliezen in de winkel gedekt door het hoofdkantoor. Toen Samsøe & Samsøe Holding A/S daar niet meer toe bereid bleek, werd het faillissement aangevraagd.

De andere winkels van Samsøe Samsøe in onze hoofdstad, in de Utrechtsestraat en de Wolvenstraat, vallen hierbuiten; het filiaal in de Leidsestraat viel onder een aparte BV. De drie winkelmedewerkers zijn bij de andere vestigingen aan de slag gegaan. De kledingvoorraad en de bedrijfsinventaris zijn door het Deense modemerk zelf opgekocht, voor een bedrag van €25.000.

Nieuwe Scotch & Soda-eigenaar neemt Amerikaanse activiteiten over

Scotch & Soda blijft actief in Amerika. Een dochteronderneming van Bluestar Alliance, sinds maart de nieuwe eigenaar van het modemerk, heeft de groothandels- en retailactiviteiten van het modebedrijf in de Verenigde Staten overgenomen. Dat kondigt Bluestar Alliance aan in een persbericht. Anthony Lucia is aangesteld als global president van Scotch & Soda USA en Global Business Operations. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in managementposities in de modebranche en had onder meer functies bij Escada, G-Star en Hugo Boss.

Bluestar wil het bestaande distributienetwerk van Scotch & Soda in de Verenigde Staten voortzetten, waaronder de exploitatie van de brandstores en de webshop. Ook wil Bluestar nieuwe consumenten kennis laten maken met het merk. Scotch & Soda heeft momenteel 50 winkels in Amerika; het persbericht vermeldt niet of deze allemaal open blijven.

About You groeit, maar duikt ook dieper in rode cijfers

De forse omzetgroei van bijna 50 procent die About You in het boekjaar 2021-2022 noteerde, is een jaar later flink afgezwakt. Dat blijkt bij de presentatie van de jaarcijfers over het nieuwe financiële jaar (2022-2023). De omzet steeg met 10 procent naar €1,9 miljard. Het verlies liep ook op: naar €229 miljoen, tegen €124,4 miljoen een jaar eerder. Het online modeplatform wijt die toename aan de ‘macro-economische uitdagingen’ en neemt maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren, zegt medeoprichter en co-CEO Tarek Müller in een toelichting op de cijfers. “Het boekjaar 2023-2024 zal een overgangsjaar worden, waarin de basis wordt gelegd voor toekomstige winstgevende groei.”

Volgens Hannes Wiese, net als Müller medeoprichter en co-CEO, is de ambitie om volgend jaar break even te draaien. About You heeft al verschillende maatregelen genomen om kosten te besparen en de efficiency te verhogen, vooral op het gebied van voorraden, logistieke processen en marketing.

Adidas gaat Yeezy-voorraad tóch verkopen

Adidas heeft eindelijk een bestemming gevonden voor de Yeezy-schoenen, waarmee het bedrijf na de beëindigde samenwerking met Kanye ‘Ye’ West bleef zitten. De voorraad met een waarde van zo’n 1,2 miljard euro wordt verkocht. Dat maakte topman Björn Gulden gisteren bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waarover onder meer NRC bericht.

Adidas verbrak de banden met West vorig jaar na controversiële acties en uitspraken van de rapper. Zo verscheen hij in een ‘White Lives Matter’-shirt (een tegenbeweging op de Black Lives Matter-beweging, red.) en liet hij zich antisemitisch uit op sociale media. Het sportconcern noemde zijn gedrag ‘onaanvaardbaar, hatelijk en gevaarlijk’. De winst op de verkochte Yeezy’s waarmee Adidas hierdoor bleef zitten, wordt dan ook gedoneerd aan goede doelen, die zich inzetten voor de groepen die de rapper met zijn uitspraken beledigde.