TOP

Geen akkoord tussen V&D en vakbonden *

Gesprekken tussen de directie van V&D en de vakbonden CNV en FNV over het loonoffer van bijna zes procent zijn op niets uitgelopen. De rechter zal nu maandag een oordeel vellen over het geschil.

Dinsdag stonden beide partijen tegenover de kortgedingrechter in Amsterdam. Tot grote verrassing van de bonden gaf V&D toen aan dat werknemers hun loonoffer van tien procent kunnen terugverdienen als het bedrijf weer winst maakt en wilde het personeel tegemoet komen met aandelen. De rechter besloot hierop dat er nog onderhandelingsruimte was en gaf de partijen tot gisterenmiddag om er samen uit te komen.

Maar V&D en de bonden blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Tegenover de NOS zei CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer dat de voorstellen “veel te onzeker” zijn. De bonussen zouden pas worden uitgekeerd over vijf jaar en alleen in het geval dat V&D winst maakt. “Daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur, terwijl de loonkorting op tafel blijft,” zegt de CNV-onderhandelaar. Maandag zal de rechter uitspraak doen over het geschil.

Laatste puzzelstukje 

V&D “betreurt” dat de bonden niet akkoord zijn gegaan met “onze loonmaatregelen en aanvullende plannen om de salarisvermindering te verzachten”. Directielid Harm Tunteler tegenover de NOS: “Het zou het laatste puzzelstukje zijn om tot de noodzakelijke kostenbesparing te komen die onderdeel is van het herstructureringsplan.”  

Begin dit jaar bleek de warenhuisketen in zwaar weer te verkeren. Personeel werd een loonkorting opgelegd van bijna  zes procent en van verhuurders van de winkelpanden werd een forse huurkorting geëist. Met verhuurders is V&D er inmiddels uitgekomen. Nu nog met de werknemers.

Icoon winkelstraat 

Staatsverzekeraar ASR stak de warenhuisketen deze week een hart onder de riem. In alle grote kranten plaatste het advertenties met de tekst: “Help het icoon van de winkelstraat”. Wie een verzekering of hypotheek afsluit bij ASR krijgt een V&D-cadeaubon ter waarde van 25 euro.

De vastgoedtak van ASR heeft niet geheel toevallig panden waar V&D in zit in de portefeuille. Directeur marketing van ASR in de Volkskrant: “V&D is de laatste tijd genoeg negatief in het nieuws geweest, dat willen we doorbreken.”