TOP

Experiment: De 9 Straatjes in het weekend autovrij

De gemeente Amsterdam komt met een experiment: De 9 Straatjes wordt vanaf 1 augustus in de weekenden afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen.

Vanaf 1 augustus wordt De 9 Straatjes ieder weekend tijdens winkeltijden afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen. Dat laat de gemeente Amsterdam weten in een persbericht. Het gebied trekt veel bezoekers – vooral in de weekenden – wat leidt tot verkeersconflicten. Na overleg met de ondernemers uit de straat is besloten om een experiment te starten dat twee maanden duurt. De gemeente wil hiermee testen wat  de afsluiting voor effect heeft op de doorstroming, veiligheid en bereikbaarheid.

Afgesloten

In augustus en september zal De 9 Straatjes op zaterdag tussen 10:00 en 18:00 uur en op zondag tussen 12:00 en 18:00 uur gesloten zijn voor voertuigen. Dit gebeurt door verkeersborden neer te zetten met de aanduiding ‘gesloten voor alle motorvoertuigen’ en flexibele palen. De Singel-, Heren-, Keizer- en Prinsengracht blijven wel open.

Uitkomst onderzoek

Als het experiment succesvol blijkt te zijn, zullen de maatregelen definitief ingevoerd worden en zal de gemeente overwegen om het ook op vergelijkbare locaties in te voeren. Daarnaasr onderzoekt de gemeente nog welke mogelijkheden er verder zijn om ruimte aan voetganger en fietser te bieden.

Discussie

Onder het persbericht van de gemeente Amsterdam is een discussie ontstaan rondom de maatregel. “Als Amsterdamse kom ik weinig meer in het centrum, het is mijn ouwe gezellige stad niet meer.  Maar dat autovrije van De 9 Straatjes is het begin van wat meer rust”, laat T. Hemker weten. Anderen vinden ‘alleen autovrij’ niet goed genoeg, Zimmer: “Niet alleen autovrij maar ook fiets en scootervrij! Anders heb je als voetganger nog steeds verkeershinder van (roekeloos) rijdende fietsers.”

Uitvoeringsagenda Mobiliteit

Het experiment op De 9 Straatjes maakt deel uit van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit van de gemeente Amsterdam. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) presenteerde op 16 april 2015 een pakket met 54 maatregelen om te zorgen voor meer ruimte op de meest drukke plekken in de stad en een betere doorstroming van het verkeer.