TOP

Dungelmann Schoenen failliet verklaard


Dungelmann Schoenen is op 16 juli failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. De curator onderzoekt momenteel of een doorstart tot de mogelijkheden behoort.

Dungelmann Schoenen is op 16 juli failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Als curator is Rob van Seumeren (Van Iersel & Luchtman Advocaten) aangesteld. Hij laat in een telefonische reactie weten dat de elf Dungelmann winkels en Hermans Schoenen in Utrecht, dat onderdeel is van het familiebedrijf, in overleg met de bank vooralsnog geopend blijven. De webshops www.dungelmann-schoenen.nl en www.hermansschoenen.nl zijn gesloten. De klantenservice is bereikbaar voor vragen van klanten. De wintercollectie 2019-2020, die al was ingekocht, zal niet meer worden uitgeleverd.

Meerdere geïnteresseerde kandidaten

De gevolgen voor de 116 medewerkers van het bedrijf zijn op dit moment nog onduidelijk. De curator onderzoekt of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. “Meerdere geïnteresseerde kandidaten hebben zich gemeld, waaronder een aantal schoenenbedrijven. Momenteel zijn we alle opties aan het inventariseren. De winkels en webshop van het bedrijf zijn in aparte bv’s ondergebracht. Naar verwachting wordt het faillissement over deze bv’s begin volgende week uitgesproken en kunnen we het verkooptraject ingaan.”

Uitdagende marktomstandigheden

Net als veel andere retailers had Dungelmann te maken met zeer uitdagende marktomstandigheden, schrijft het familiebedrijf in een persbericht, waardoor jaren achtereen aanzienlijke verliezen zijn geleden. Onder leiding van de huidige directie werd er hard gewerkt om het tij te keren, onder meer door te investeren in een omnichannel strategie en een meer verregaande samenwerking met leveranciers. Dankzij een ingrijpende reorganisatie in 2018 werden de commerciële en financiële resultaten aanzienlijk verbeterd.

Tegenvallers

Algemeen directeur Loes Lieste-Van de Velde vertelde begin dit jaar in een interview met Schoenvisie over de uitdagingen van een veranderende markt, en hoe het bedrijf daarmee omgaat. “Het is geen rozengeur en maneschijn, maar dat maakt ons ook creatief”, antwoordde ze destijds op de vraag hoe het met de keten ging. “We hebben het moeilijk, maar we hebben ook een plan om het beter te maken.” Het ingezette herstel bleek echter te gevoelig voor de tegenvallers die de schoenenketen het afgelopen half jaar ondervond, in het bijzonder een slechte mei- en junimaand. Daardoor kon het bedrijf niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. 

Over Dungelmann

Dungelmann werd in 1900 opgericht door Hans Dungelmann. Geert van de Velde nam het schoenenbedrijf in de jaren ’90 over van de derde generatie. Na zijn overlijden in 2017 zette zijn oudste dochter Loes Lieste-van de Velde het familiebedrijf voort. In oktober 2018 verhuisde de schoenenketen het hoofdkantoor van Delfgauw (Zuid-Holland) naar het centrum van Den Bosch, boven de bestaande winkel aan de Pensmarkt.

Dit artikel is aangevuld op 19 juli 2019 12:30.