TOP

Drie Hema-winkels sluiten hun deuren [update]

Drie franchise-winkels van Hema zijn noodgedwongen gesloten vanwege financiële problemen.

In het derde weekend van oktober hebben drie Hema-winkels hun deuren moeten sluiten. De winkels in Kerkrade, Nijkerk en Hoevalaken, die gerund werden door franchisers, zaten in geldproblemen. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Eigen omstandigheden

De woordvoerder van de winkelketen geeft aan dat de sluiting niets zegt over het concern Hema: “Het zijn puur eigen omstandigheden waardoor deze ondernemers in de problemen zijn gekomen. Daarom hebben wij besloten om de leveringen aan de franchisers te stoppen.”

Zelf aangevraagd

Alleen in Kerkrade gaat het om een faillissement dat door de franchiser zelf is aangevraagd. De ondernemer, Jean- Paul Bindels,  geeft op de website 1Limburg aan dat hij de afgelopen veertien jaar heeft geprobeerd ‘er iets moois van te maken’. Volgens hem is het winkelend publiek in Kerkrade op zoek naar andere soort zaken. Daarnaast trekken veel mensen uit de buurt vaker naar Heerlen en Aken om boodschappen te doen. De website WijLimburg meldt dat het pand voor 12 miljoen euro aan de gemeente is verkocht.  

Nieuwe winkels

Eerder dit jaar ging er al een franchisewinkel  failliet  in Geleen. De woordvoerder van Hema laat weten dat er geen sprake  is van sluiting van andere Hema-winkels. Sterker nog: Hema gaat dit jaar nieuwe vestigingen in Nederland openen, waaronder een franchiseonderneming.

Update:

Ook de franchisenemer van twee winkels in Hoevelaken en Nijkerk vraagt faillissement aan. Dit bevestigt een woordvoerder van Hema aan NU.nl. Hema was al gestopt met het leveren aan de vestigingen, omdat er signalen waren dat de ondernemer in financiële problemen verkeerde. Hoewel de winkels dit weekend sloten werden ze maandag weer heropend. Toch was dit voor Hema geen aanleiding om weer gewoon te leveren. Volgens de woordvoerder is de franchiser in de kern zelf verantwoordelijk voor de eigen bedrijfsvoering.  

Lees ook: Overleeft Hema de storm? [analyse]