TOP

Winterjas Coolcat ‘slaafse nabootsing’ van Nickelson-model

Volgens de rechtbank is Coolcat schuldig wegens een ‘slaafse nabootsing ’ van een winterjas van Nickelson.

In 2013 had Coolcat drie winterjassen in de verkoop die volgens Nickelson verdacht veel op hun modellen leken. Nickelson klaagde Coolcat aan en de rechtbank in Den Haag heeft onlangs uitspraak gedaan. Eén van de drie jassen roept inderdaad verwarring op. Daarom is besloten dat specifiek gewatteerde jassen voortaan onder de bescherming ‘slaafse nabootsing’ valt.  

Verwarring

Nickelson vergeleek zijn ‘Moena’, ‘Sylvie’ en ‘Selena’-jassen met drie modellen uit de collectie van Coolcat: ‘KPom’, ‘Kpom Quilt’ en ‘Krebel’. Alle modellen waren in 2013 op de markt. De twee eerstgenoemde modellen van beide merken zouden volgens de rechtbank niet voor genoeg verwarring zorgen. Dit zou wel het geval zijn bij het derde model. De ‘Krebel’ van Coolcat leek te veel op de ‘Selena’ van Nickelson.

Deze verwarring zou niet worden weggenomen door het feit dat Coolcat-winkels geen producten van andere merken verkopen. Daarbij zou de winkelketen hun klanten niet op de hoogte hebben gesteld van  de nabootsing. Toch legt de rechtbank geen verbod op tegen Coolcat, omdat de jas niet meer verkrijgbaar is.  

Consequenties

Nickelson geeft aan dat het bedrijf heeft geleden onder de nabootsing. Coolcat is daarom verplicht om zijn concurrent te laten weten hoeveel jassen ze hebben verkocht. Verder worden ze geacht om te laten weten hoeveel jassen er op voorraad waren en hoeveel bruto- en nettowinst de modeketen heeft geboekt door de verkoop van het model.  Doet Coolcat dit niet? Dan moet het bedrijf een dwangsom betalen. Daarnaast heeft de rechter besloten dat het bedrijf een schadevergoeding moet betalen Nickelson. Het is niet bekend om hoeveel geld dit gaat.