TOP

De voor- en nadelen van iBeacons*

De Bijenkorf in Rotterdam gaat werken met iBeacons. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe technologie die ontwikkeld is door Apple?

Net als veel andere bedrijven gaat nu ook de Rotterdamse Bijenkorf gebruik maken van iBeacons. Via honderdveertig kleine Bluetooth zenders die niet groter zijn dan een bonbon kan het warenhuis klanten pushberichten sturen met aanbiedingen, tips en promoties als ze bij een bepaalde afdeling staan. De nieuwe technologie die door Apple is ontwikkeld wordt beschouwd als iets dat de retailmarketing zal veranderen maar ondertussen heeft het ook een paar nadelen.

Voordelen
Toen Apple eind vorig jaar iBeacons lanceerde werden er veel vragen gesteld: waarom geen Near Field Communication (NFC)? NFC zou de vervanger zijn van de QR-code dus waarom komt er weer iets anders. Het is heel simpel, zoals de naam al zegt moet je bij NFC twee apparaten dicht bij elkaar houden voordat er communicatie kan worden gemaakt. Een goed voorbeeld hiervoor is de OV-chipkaart. Een zender van iBeacons heeft echter een bereik van 50 meter, werkt twee jaar op een kleine batterij en kan naast het verzenden van pushberichten ook gebruikt worden voor geldtransacties.

Daarnaast is er voor het gebruik van NFC medewerking nodig van creditcardmaatschappijen en banken om de transacties te kunnen faciliteren. Voor iBeacons is alleen een Apple-account en een iPhone nodig. Sinds kort kunnen ook mensen met Android 4.3 gebruik maken van iBeacons.

Nadelen
Ten eerste staat iBeacons nog in de kinderschoenen. Dit betekent dat er nog best wat foutjes in te vinden zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat als je gebruik maakt van de Androidversie dat je telefoon crasht als het te veel iBeacons over zich heen krijgt.

Ook wordt er bij iBeacons gebruik gemaakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Dit betekent dat een smartphone geen wifi of 3G-signaal nodig heeft om contact te maken met de zenders. Wat het wel betekent is dat de bluetooth van je smartphone aan moet staan waardoor de batterij wordt leeg geslurpt.

Een ander nadeel is de inbreuk op de privacy. Veel mensen willen hun precieze locatie niet doorgeven aan honderden zenders van iBeacons omdat zij het niet vertrouwen.

Tot slot vinden sommigen de tientallen pushberichten ook vervelend worden. Om een winkel binnen te stappen en overladen te worden met aanbiedingen is niet ieders wens.