TOP

Doorstart voor American Apparel zonder oprichter

Het reorganisatieplan van American Apparel is door de Amerikaanse rechtbank goedgekeurd.

In oktober vroeg de Amerikaanse keten American Apparel uitstel van betaling aan via de zogenaamde Chapter 11 procedure. Hiermee kan een Amerikaans bedrijf een reorganisatie starten en aansturen onder toeziend oog van de rechter. De Amerikaanse rechtbank heeft het reorganisatieplan van American Apparel nu goedgekeurd. Dat meldt modenieuwswebsite Fashionmag.

Oud-eigenaar

De doorstart brengt voor voormalig oprichter en oud-ceo Dov Charney slecht nieuws; hij wordt niet meegenomen in de reorganisatie. De oud-eigenaar liet weten niet in beroep te gaan. Eerder deed hij een overnamebod van 300 miljoen voor de keten. Dit bod is nu ook definitief van de baan.

Reorganisatie

De reorganisatie van American Apparel houdt in dat de schuldeisers 230 miljoen dollar aan obligaties omzetten in aandelen. Twee weken geleden keurde de schuldeisers dit plan al goed. De keten komt in handen van een aantal hedgefunds.

Teleurstellende cijfers

De keten kampt al zeker vijf jaar met teleurstellende cijfers en kondigde in juli 2015 een reorganisatie aan. Banen werden geschrapt en winkels gesloten. Daarnaast werd de keten ook nog aangeklaagd door voormalig directeur/oprichter Dov Charney, die in 2014 werd ontslagen door klachten vanuit het bedrijf over seksueel misbruik. Paula Schneider nam daarna het ceo-stokje van hem over.

American Apparel beschikt over zo’n 260 vestigingen verdeeld over negentien landen. De Amerikaanse keten heeft in Amsterdam twee winkels en een shop-in-shop in de Bijenkorf.