TOP

Dit zijn de schoonste (en smerigste) winkelgebieden van Nederland

Het schoonste winkelgebied is te vinden in Helmond. Stichting Nederland schoon gaf winkelcentrum Brandevoort een 8,1 voor het brandschone karakter.

Voor de jaarlijkse verkiezing van de schoonste winkelgebieden heeft Nederland Schoon 476 shopplekken, waaronder 36 binnensteden, onderzocht. Nederlandse winkelgebieden scoren volgens de organisatie gemiddeld een 6,9 als het gaat om properheid. In totaal 245 plekken scoren dit jaar hoger.

De nummer twee op de ranglijst is Glacisweg in Maastricht met een nipt ‘verlies’ van de winnaar met een 8,06. Het Miro Center Enschede staat op de derde plek met een 7,95.

De top tien van schoonste winkelgebieden ziet er als volgt uit:

  1. Winkelcentrum Brandevoort – Helmond
  2. Glacisweg – Maastricht
  3. Miro Center – Enschede
  4. Fahrenheitstraat-Thomsonlaan – Den Haag
  5. Hoofdstraat – Helmond
  6. Meerhoven – Eindhoven
  7. Akersteenweg – Maastricht
  8. Eindhoven Woensel – Eindhoven
  9. Van Hoytemastraat – Den Haag
  10. Limburglaan – Eindhoven

Het smerigste shopgebied is Stevensbloem in Leiden met een 4,6. Maar ook het Bart van Peltplein in Tilburg (5,29), De Tempel in Eindhoven (5,39) en Wielwijk in Dordrecht (5,40) hebben een onvoldoende gehaald.

Voor het onderzoek is per winkelgebied aan veertig bezoekers gevraagd hoe schoon ze het gebied vinden, in het algemeen en op het moment van de enquête. Daarnaast hebben observatieteams de gebieden onderzocht. Met de verkiezing wil Nederland Schoon winkelcentra prikkelen om hun gebied zelf schoon te houden. Naast winkeliers en bezoekers, richt de organisatie zich ook tot beheerders en gemeenten.

De complete lijst van onderzochte winkelgebieden is staat op de site van Nederland Schoon.